remonstranten-geloof-begint-bij-jou
22 november 2021
Geachte webmasters en redacties van gemeentebladen en nieuwsbrieven,

In januari 2022 begint een nieuwe zoomkring onder de kop 'Remonstrantse miniaturen'. Onderstaand treft u daarover de informatie aan. Mag ik u vragen om deze informatie te plaatsen in uw gemeentelijke bladen en nieuwsbrieven? De informatie staat ook in een blog op de landelijke website. Als webmaster kunt u deze blog gemakkelijk synchroniseren met uw gemeentelijke website. Heel graag!

De zoomkring over de Gelijkenissen loopt gewoon door. Aanstaande maandag vindt de tweede avond plaats met Antje van der Hoek. Ik voeg de betreffende informatie hieronder ook toe. Als er nog een digitale nieuwsbrief verschijnt deze week, wilt u deze informatie dan opnemen? Of er via uw sociale media nog aandacht voor vragen?

Met dank en groet,

Michel Peters

Remonstrantse Miniaturen

logo remonstrantse miniaturen
Winter én corona, de ideale omstandigheden voor deelname aan deze digitale zoomkring vanuit je luie stoel. Doe ook mee aan deze drie bijeenkomsten over personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de remonstrantse geschiedenis.
Kosten: 5,- per bijeenkomst. Maximaal 20 personen per sessie. Opgave via: www.remonstranten.nl/webshop. Je krijgt dan de zoomlink t.z.t. thuisgestuurd.

Maandag 24 januari van 19.30 - 21.00 uur
Johannes Wtenbogaert
Stichter en grote organisator van de Remonstranten. Goede vriend van Arminius, hofpredikant van Maurits, en nauw verbonden met Oldenbarneveld stond hij bijna zestig jaar in het centrum van de religieuze en politieke verwikkelingen in de jonge Republiek. Utrechtse predikant Marthe de Vries vertelt u uitgebreid over hem.

Donderdag 24 februari van 19.30 - 21.00 uur
Peter de Génestet
Eenendertig jaar is hij maar geworden, dichter-dominee Peter de Génestet (1829 -1861). Door zijn familie en collega’s werd hij omschreven als een beminnelijk, getalenteerd en toegewijd mens. Hij schreef gedichten die tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw deel waren van onze literaire canon. Daarna is hij in de vergetelheid geraakt. Dat is spijtig, want zijn gedichten weerspiegelen de tijdgeest zonder saai of belerend te worden. Hij stond 7 jaar als predikant in Delft, hield passievolle preken - die alle nog bewaard zijn gebleven- , was bevriend met de latere professor C.P. Tiele en maakte de theologische strijd mee binnen de Remonstranten en de Vrijzinnigheid. Een bijzonder man, levend in een bijzondere tijd. Susanne van der Sluijs, predikant in Doesburg, houdt een inleiding en beantwoordt uw vragen.

Dinsdag 29 maart van 19.30 - 21.00 uur
Desiderius Erasmus
Wat maakt Erasmus tot geestelijk vader van de Remonstranten? Waarom is het nog altijd een plezier om Erasmus te lezen? Waarin bestaat de actualiteit van zijn denken? Vragen die ter sprake komen in een miniatuur met Koen Holtzapffel, remonstrants predikant in Erasmusstad bij uitstek, Rotterdam.

Zoomkring over de Gelijkenissen

logo gelijkenissen
Aanstaande maandag, 29 november, van 19.30 - 21.00 uur vindt de tweede bijeenkomst plaats van de zoomkring over de bijbelse gelijkenissen. Antje van der Hoek gaat graag met je in gesprek over de twee parabels over het verlorene in het Lukasevangelie. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, meld je snel aan.
Landelijk Bureau Remonstranten
Nieuwegracht 27a
3512 LC Utrecht


Telefoon: +31 (0)30 231 69 70
E-mail: info@remonstranten.nl
Remonstranten.nl

De Remonstrantse Broederschap telt een kleine 5.000 leden en vrienden en een ruime kring van belangstellenden, verdeeld over een veertigtal gemeenten.