Zalig zoet: Griekse kerstkoekjes

Zalig zoet: Griekse kerstkoekjes

Als auteur van het bakboek Zalig Zoet – met recepten voor de christelijke feestdagen uit alle windstreken – laat ik jullie graag kennis maken met de Kourabiedes, heerlijke Griekse kerstkoekjes. Ze worden gemaakt met geroosterde amandelen en dat geeft ze een volle smaak. Je kunt ze goed bewaren en ze blijven bros. Ze zijn bovendien niet moeilijk om te maken.

Van koekje naar kerstkoekje

Deze koekjes stammen waarschijnlijk al uit de 7e eeuw uit Perzië. Kourabiedes betekent in het Perzisch gewoon koekjes, echter in Griekenland wordt er niet zomaar een koekje mee bedoeld, maar deze speciale kerstkoekjes. De vorm is meestal die van een nier of een halve maan en herinnert aan een tuinboon. Volgens de oude Grieken huisden de zielen van zowel overledenen als van hen die nog geboren moesten worden in de tuinboon. Aristoteles at daarom bijvoorbeeld ook geen tuinbonen. De vorm doet ook een beetje aan een embryo denken. Het symboliseert in dit geval de ziel van Jezus, die met kerst geboren gaat worden.

In sommige streken in Griekenland steekt men in elk koekje ook nog een kruidnagel, vroeger een kostbare specerij, als symbool voor de (kostbare) geschenken die de drie koningen meenamen voor het Christuskind.

Recept

Nodig voor ongeveer 30 koekjes:

  • 100 gr. amandelen
  • 150 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • 75 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 el. rozenwater of sterke drank
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • poedersuiker

Hak de amandelen fijn met een groot keukenmes (of heel kort met een blender) en rooster ze in een droge koekenpan op een redelijk hoog vuur, gedurende een paar minuten.

Laat de amandelen even afkoelen, anders brand je je vingers bij het kneden. Meng alle ingrediënten, behalve de poedersuiker, in een mengkom en kneed tot een stevige bal. Laat het deeg afgedekt minstens dertig minuten rusten in de ijskast.

Verwarm hierna de oven voor op 165 graden. Haal het deeg uit de ijskast en neem een stukje ter grootte van een kleine walnoot. Vorm er een balletje van, dat je vervolgens wat afplat en niervormig maakt, zodat het de vorm heeft van een tuinboon. Of maak er een rolletje van dat je ombuigt tot een half maantje. Herhaal totdat al het deeg op is en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen en bestrooi ze dan rijkelijk met poedersuiker.

Je kunt de koekjes prima een paar weken in een afgesloten bakje bewaren.

Vanessa van Koppen   

 

foto: Uit: Zalig Zoet – 60 bakrecepten rond feesten en heiligen, Symplify Life. Fotografie: Simone van den Berg.

Zie ook