Column sociale media: De jeugd van tegenwoordig

Column sociale media: De jeugd van tegenwoordig

Techniek heeft auto’s veiliger gemaakt, maar het verkeer niet. Dat moet ik concluderen als ik op de fiets zit of in de auto. Het zijn meestal de tienermeisjes met twee oordopjes in de oren op de fiets. Eén hand aan het stuur en met de andere hand druk bezig berichtjes te sturen naar vriendinnen, vriendje of moeders. Niets horend, niets ziend.

Nog storender vind ik de automobilisten die hun nieuwsgierigheid naar de activiteit op de smartphone niet kunnen bedwingen. Ik weet ze altijd al van verre te herkennen. Tegen mijn vrouw zeg ik dan: “Kijk, die slingert zeg. En waarom rijdt ‘ie 85 waar je 100 mag? Die heeft het vast druk met andere dingen.” Niet zelden is het een bellende of whatsappende bestuurder. Levensgevaarlijk.

Ben ik met mijn bijna-32-jaar nu al een oude zuurpruim? Ik heb het nog helemaal niet gehad over de privacy online. Wat gebeurt er met mijn gegevens? Met mijn foto’s? Met mijn teksten? Het internet vergeet niets. En toch lieve mensen, kan ik u vertellen dat moderne techniek, internet en sociale media mijn leven hebben verrijkt. Onrust? Ja, maar dat is een leerproces. De telefoon wat vaker aan de kant, of stil. Bij vrienden gewoon eens met een knipoog alle mobieltjes innemen en samen besluiten dat we daar die avond niet meer naar kijken.

Dan verlang ik toch wel naar een tijd die ik nooit echt gekend heb. Ik was vijftien jaar toen ik mijn eerste mobieltje kocht. Als een van de eersten, dat wel. Het is er allemaal niet rustiger op geworden. De wereld is een dorp geworden. Overal kan ik iedereen bereiken en ik ben van alles op de hoogte. Heerlijk. Of niet. Ik hoop in ieder geval dat er in de hemel geen WiFi is.

Jaap Marinus

Zie ook