Kwaliteit van leven
Foto: chripell

Kwaliteit van leven

‘Kwaliteit van leven’ is ons leidende thema deze maand. We bieden u een aantal artikelen over situaties waarin de levenskwaliteit niet vanzelfsprekend gegarandeerd is. Elza Kuyk bericht over een studiedag van het Arminius Instituut in de Geertekerk, waar verschillende sprekers reflecteerden op waarden en keuzes in de laatste levensfase. Eén van de sprekers was onderzoeker en auteur Annemarieke van der Woude, sinds kort verbonden aan de remonstrantse gemeente Oosterbeek. Peter Korver interviewde haar over haar boek Als de dood. Trage vragen in het euthanasiedebat.

Vanessa van Koppen sprak met Cornelie Egelie van de Stichting ‘Samen Sterk zonder Stigma’ over de kwaliteit van leven van psychiatrische patiënten. Het thema is ook aan de orde in één van de grote kwesties van onze tijd: de grote aantallen vluchtelingen die in ons deel van de wereld een beter leven hopen te vinden. Tom Mikkers en Eva Heezemans schrijven erover, de eerste met vooral vraagtekens, de tweede met een duidelijk uitroepteken.

Misschien is u in het vorige nummer opgevallen: de rubriek Overweging, gebruikelijk een beschouwing over een bijbels thema, is omgedoopt tot: Inspiratie. De inspiratie komt deze keer van de Dokkumse predikant Yvonne Hiemstra.

Marga Vos-Wiegand gedenkt de recent overleden dominee Elske Laman Trip-Kleinstarink. Koen Holtzapffel bezocht de Amsterdamse ‘Oude Rem’, nu al weer 25 jaar in gebruik als ‘De Rode Hoed’.

Bert Dicou
hoofdredacteur

Zie ook