Korte berichten

Korte berichten

Meijering in gesprek

Eginhard Meijering (1940) is een remonstrantse theoloog die al jaren zijn lezers verblijd met vele gedegen en interessante boeken. Naast zijn brede, theologische werk publiceert hij ook over meer persoonlijke zaken. Vorige jaar besprak dit blad zijn Brieven aan mijn kleinkinderen. Nu is een boek verschenen dat een weergave is van een dialoog van vrienden gedurende ongeveer 50 jaar. Peter Hovinga, het alter ego van de auteur, bespreekt met zijn vriend Wolfgang Festinger allerlei zaken. Vaak is er aandacht voor de grote schuldvraag van de Tweede Wereldoorlog. De ouders van Peter waren ‘fout’. Ook zijn Duitse gesprekspartner gevoelt de behoefte om over de schuld van zijn land te spreken, hoewel hij zelf aan de goede kant stond. Er ontspint zich een dialoog waarin naast persoonlijke emoties bij schuld de Duits-Nederlandse verhoudingen en de hele politiek sinds 1955 wordt besproken. Meijering is een scherpe en eerlijke denker en beschouwer, die van zijn hart geen moordkuil maakt en ook zichzelf niet spaart.

Eginhard Meijering, Over gespletenheid gesproken, ISBN 9789464065732. Prijs:  €17,95.

 

Veertig jaar vrijzinnig theologiseren

Peter Korver, achttien jaar predikant in De Kapel van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hilversum, gaat begin april met emeritaat. Bij die gelegenheid verschijnt er van zijn hand het boek, ‘Uitgelezen. Veertig jaar vrijmoedig en vrijzinnig lezen’.

Het boek gaat over een aantal van literaire pareltjes die in zijn leeskringen aan de orde zijn geweest, maar meer nog over al de boeken (theologie, filosofie, literatuur) en muziek die een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van zijn geloof en zijn werk in de geloofsgemeenschap. De reflecties geven ook een beeld van de ontwikkelingen die verenigingen en kerken als de Remonstranten, de Vrijzinnigen (voorheen: de NPB), de Doopsgezinden, de Vrijzinnig-Protestanten en vele niet gebonden zoekers en twijfelaars hebben doorgemaakt. Welke boeken scherpten ons in tijden dat de secularisering verder voortschreed en er anderzijds een nieuwe, niet-kerkelijke spiritualiteit tot ontwikkeling kwam? Hoe werd er nagedacht over de ontwikkelingen in de samenleving, de klimaatcrisis, het veelkleuriger worden van de bevolking, de emancipatie van minderheden?

Peter Korver, ‘Uitgelezen. Veertig jaar vrijmoedig en vrijzinnig lezen’. Uitgeverij Waanders, 2021. ISBN 978-90-816419-0-6.  Prijs: 4,95. Te bestellen via onze webshop.

Zie ook