Cursus ‘Mensbeeld, kwaad en lijden in het 20e eeuwse Jodendom’

Couleur Cursus ‘Mensbeeld, kwaad en lijden in het 20e eeuwse Jodendom’
Datum 19 februari
Tijd 20:00 uur
Locatie Amersfoort

Hoe wordt door moderne joodse denkers naar de mens gekeken? En in hoeverre heeft de shoah (holocaust) het joodse denken over de mens en over de oorsprong van kwaad en lijden beïnvloed? Elke avond heeft een apart thema, zie hieronder.

woensdag 19 februari 2020: Joseph Soloveitchik

De vierde denker die we ontmoeten is de meest onbekende: Joseph Baer Soloveitchik. Ook hij was rabbijn in de V.S. en stamde uit een Litouws geslacht van rabbijnen, maar dan van meer orthodoxe kleur. Soloveitchik nam op veel terreinen een geprononceerd standpunt in dat de moeite waard is om van kennis te nemen. M.n. de interreligieuze dialoog, zijn visie op het belang van het dagelijks leven (halacha) en op de mens als zowel beeld Gods als ‘dierlijk’ zijn de moeite waard om nader te onderzoeken.

Andere data en onderwerpen

  • woensdag 30 oktober 2019: Jodendom na de Verlichting
  • woensdag 20 november 2019: Martin Buber
  • woensdag 9 december 2019: Abraham Heschel
  • woensdag 22 januari 2020: Emmanuel Levinas
  • woensdag 18 maart 2020: het joodse denken over de mens na Auschwitz

 

Leiding: Dr. Marcel Kemp (*1944) was tot zijn emeritaat 15 jaar werkzaam als geestelijk verzorger in een groot Haags ziekenhuis. Hij promoveerde in 2002 op een studie over de joodse uitleg van de mens als Imago Dei (beeld Gods, Gen. 1:26). Als kind van een Nederlandse moeder en een (onbekende) Duitse vader is hij al een leven lang ‘persoonlijk’ betrokken bij de thema’s WWII en Shoah, alsmede de verhouding jodendom en christendom. Informatie en aanmelden bij Marcel Kemp (inleider): kempmsf@gmail.com

Bezoek de website voor meer (actuele) informatie: www.johanneskerk.nl/cursussen-en-thema-avonden/

Agenda