Filosofisch café met Katrien Schaubroeck ‘Iris Murdoch’

Filosofisch café met Katrien Schaubroeck ‘Iris Murdoch’
Datum 19 januari 2022
Tijd 19:45 uur
Locatie Haarlem
Entree
10 euro

Honderd jaar geleden werd de Britse filosofe Iris Murdoch geboren (1919–1999). Ze is vooral bekend als romanschrijfster. Als filosofe lag het innerlijke leven van de mens haar nauw aan het hart. ‘Het is niet stil en duister binnenin’, schreef ze. Ze verweet haar collega-filosofen dat zij de ziel hadden kapotgemaakt en vervangen door het ego. Zo legde ze de focus van de moraalfilosofie opnieuw op de innerlijke wereld. Morele groei toont zich niet in hoe mensen handelen, maar in hoe ze denken, zien en voelen. Schaubroeck laat zien hoe het werk van Murdoch niet alleen uitnodigt om op een andere manier te kijken naar ethiek, maar ook naar de filosofie van de liefde.

Katrien Schaubroeck (1980) is als docent en onderzoeker verbonden aan het departement Wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen, waar ze zich verdiept in liefde, de praktische rede en moraal. Naast academische artikelen over thema’s in de morele psychologie en de meta-ethiek schrijf zij graag korte stukjes over de filosofie van alledag.  www.katrienschaubroeck.blogspot.com

Meedoen?

Het Filosofisch Café Haarlem vindt plaats op woensdagavonden in de Remonstrantse kerk, Oranjekade 1 te Haarlem en start om 19.45 uur.
Entree: € 10 incl. koffie, thee, fris en één drankje. Aanmelden is niet nodig: er is plaats genoeg. Wel is een coronatoegangsbewijs vereist.

Agenda