Lezing ‘Gregoriaans’

Lezing ‘Gregoriaans’
Datum
24 april 2018
Tijd
12:00 - 14:00 uur
Locatie

Kerkmuziek is zo oud als de kerk zelf, hoewel uit de vroegste tijden niet zoveel bijzonders is overgebleven, voor een deel doordat oudere notaties in onbruik geraakt waren.

Karel de Grote ( 9e eeuw) en heerser van het grote Frankische rijk heeft het Gregoriaans als enige liturgische muziek verspreid. Aan hem danken wij de eerste bundeling van het Gregoriaans en het neumenschrift. Uiteraard bevat het Gregoriaans overblijfselen uit de vroegere tijden, mogelijk zelfs uit de joodse tempelliturgie, maar hieraan wordt door deskundigen zeer getwijfeld. Feit is dat bijna acht eeuwen lang de ontwikkeling van de West Europese muziekgeschiedenis zo niet geheel dan toch voor het grootste deel via deze kerkmuziek plaatsvond. Het Gregoriaans dus.

Mathieu Meijs (1943) volgde muziekstudies o.a aan het Maastrichts Conservatorium, alwaar zijn leermeesters voor orgel Jean Wolfs en Kamiel d’Hooghe waren en voor koor- en orkestdirectie respectievelijk Louis Toebosch en Wolfgang Trommer. Aan genoemd conservatorium werden de diploma’s voor kerkmuziek, muziekonderwijs en einddiploma solospel orgel behaald. Vanaf 1967-1985 doceerde hij aan het Maastrichts conservatorium en tot 1975 aan de muziekscholen in Maastricht en Geleen.

Als kerkmusicus was hij ruim 16 jaar werkzaam aan de dekenale Sint Augustinuskerk te Geleen en de Sint Bavo in Nuth. Hij was in deze periode een veelgevraagd concertorganist. Ook stonden diverse koren en orkesten onder zijn leiding. In 1975 werd hij directeur van de gemeentelijke muziekschool te Hoensbroek en omstreken en in aansluiting hierop is hij werkzaam geweest vanaf 1983 t/m 2004 als algemeen en provinciaal directeur van de Zeeuwse Muziekschool. In 2010 is Mathieu benoemd tot organist van de Koorkerk Middelburg.

Interesse?

  • Locatie: Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg elke 4e dinsdag van de maand.
  • Wij beginnen met een gezamenlijke lunch (10 euro) om 12 uur en daarna start de lezing om 13.00 uur tot ongeveer 14.00 uur.
  • Verder heeft de penningmeester uw contributie voor het volgend seizoen weer nodig.
  • Deelname aan de hele serie lezingen met gesprek kost 35 euro, zie website voor instructies m.b.t. de betaling

 

Agenda