Lezing over Garrelt van Borssum, door Chris de Bouter

Lezing over Garrelt van Borssum, door Chris de Bouter
Datum 15 oktober
Tijd 20:00 - 22:00 uur
Locatie Oosterbeek

In Een stille held (verschenen in 2020) beschrijft Chris de Bouter het leven van Garrelt van Borssum Buisman (1915- 1991), een Nederlandse cavalerieofficier die in de Meidagen van 1940 op de Grebbeberg vocht. Hij zag kans om in 1942 uit Nederland weg te komen en bereikte via Frankrijk, Curaçao, de Verenigde Staten en Canada Groot-Brittannië. Opgeleid tot geheim agent werd hij in bezet Nederland gedropt. Hij leidde een groep verzetsmensen die zorgde voor het radiocontact tussen het verzet in Nederland en de regering in Londen. Hij werd gearresteerd en ter dood veroordeeld door de bezetter, maar wist te ontsnappen door in Duitsland uit een rijdende trein te springen. Na de bevrijding werd hij benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Hij werkte in de jaren van de Koude Oorlog in een van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

In dit herdenkingsjaar vertelt Chris de Bouter over zijn onderzoek naar het leven van (remonstrant) Garrelt van Borssum Buisman, en breder naar het functioneren van het verzet in Nederland.

De lezing vindt plaats, donderdag 15 oktober, in de kerkzaal van 20 tot 22 uur. Tijdens de pauze is er een drankje en een hapje. De entree bedraagt € 7,50 voor leden en vrienden van de gemeente en € 10 voor anderen.

Agenda