Muziekcursus ‘Tijd en eindtijd in de muziek’

Muziekcursus ‘Tijd en eindtijd in de muziek’
Datum
21 april 2018
Tijd
10:30 - 12:30 uur
Locatie
Entree
5 euro

Muziek speelt zich af in de tijd. Ze weerspiegelt niet zozeer de kloktijd, maar eerder de motorische bewegingen van het lichaam en de emotionele bewegingen van het gemoed. In een vacuüm kunnen we niets horen. Het geluid heeft de lucht nodig om zich te kunnen voortplanten. De danser heeft de zwaartekracht van de aarde nodig om zich te kunnen bewegen. Vandaar dat er in de hemel geen muziek kan klinken, of het zou al de muziek van de aanschouwing moeten zijn. De tijd zal niet meer zijn, aldus sommige oudere Bijbelvertalingen van de Openbaring van Johannes.

Aardse componisten kunnen van deze tijd en gewichtloosheid alleen maar dromen. Over deze dromen gaat het, over de vogels van Messiaen, de highlands van Bob Dylan, de temporele stromen en tegenstromen bij Sweelinck. Zes bijeenkomsten met muzikale voorbeelden door Hans Jacobi en Jan-Willem van Ree (gastspreker Sweelinck-bijeenkomst). Hans Jacobi studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium. Zijn docenten waren o.a. Jan Jongepier en Bert Matter. Hij studeerde tevens muziekwetenschap in Utrecht. Sinds 1994 is hij organist van de Remonstrantse Gemeente in Den Haag. Jan-Willem van Ree is artistiek manager bij Edesche Concertzaal. Daarvoor heeft hij gewerkt als musicoloog bij MuziekWeb. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht

Messiaen componeerde  zijn Quatuor pour la fin du temps als krijgsgevangene in een kamp in Silezië. In de winter van 1941 voerde hij het voor het eerst uit voor een publiek van enkele honderden krijgsgevangenen en Duitse gevangenbewaarders. Vogels bevrijden zich hier jubelend boven de afgrond van de tijd.

Interesse?

Data:

  • 4 november: Vespro della Beata Vergine, 1610 van Claudio Monteverdi
  • 2 december: Franz Schubert Winterreise
  • 6 januari: Bob Dylan Time out of Mind (koppeling met de kerkdienst op zondag)
  • 24 februari: Jan Pieterszoon Sweelinck; Het verloop van de tijd bij Sweelinck
  • 24 maart: Johan Sebastiaan Bach, Johannes Passion
  • 21 april: Olivier Messiaen, Quatuor pour la fin du temps

Kosten: Deelname voor remonstranten is gratis, voor derden € 5, – per keer

Agenda