Muziekcursus | De klassieke muziek als mentaliteitsgeschiedenis

Iguanat via Pixabay Muziekcursus | De klassieke muziek als mentaliteitsgeschiedenis
Datum 25 september
Tijd 10:30 - 12:30 uur
Locatie Den Haag
Entree
5 euro

Muziek en Grenservaringen. Muziekcursus o.l.v. Hans Jacobi

Veel Bijbelse figuren belandden precies waar ze niet wilden zijn. Denk aan Abraham, Jozef, Mozes, Petrus, Paulus, Johannes van Patmos… Maar juist daar, tegen alle verwachting in, vonden ze hun ware zelf. Ook wij leven in duistere tijden, niet wetend wat de toekomst voor ons in petto heeft. Muziek kan een middel zijn om onzekerheden tegemoet te zien, verwachtingen uit te spelen en tenminste iets van harmonie te ervaren.

Tijdens de cursus luisteren we naar muziek van gevangenen en vluchtelingen. Op ‘wegen en grenzen’ zoeken we naar die breukvlakken waarop zich momenten van schoonheid voordoen.

25 september – De klassieke muziek als mentaliteitsgeschiedenis

De klassieke muziek is als een tijdmachine, die ons nu eens hier, dan weer daar brengt. De klassieke meesterwerken vormen zo een mentaliteitsgeschiedenis. Het humanisme van de renaissance, het theatrale van de barok, het verlangen van de romantiek. Het zijn werelden die achter ons liggen, maar waarin we ons nog steeds kunnen verplaatsen. Tijdens deze bijeenkomst behandelen we de gehele klassieke muziek in vogelvlucht.

Interesse?

  • Data: 25 september, 16 oktober, 6 november, 15 januari, 12 februari en 5 maart
  • Tijd: 10.30 – 12.30 uur
  • Leiding: Hans Jacobi
    Hans Jacobi studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium. Zijn docenten waren o.a. Jan Jongepier en Bert Matter. Hij studeerde tevens muziekwetenschap in Utrecht. Sinds 1994 is hij organist van de Remonstrantse Gemeente in Den Haag
  • Remonstrantse kerk aan de Laan van Meerdervoort 955
  • Kosten: leden en vrienden betalen een vrijwillige bijdrage, andere belangstellenden betalen 5 euro per keer

Agenda