Remonstrantse miniaturen 1: Johannes Wtenbogaert

Remonstrantse miniaturen 1: Johannes Wtenbogaert
Datum 24 januari
Tijd 19:30 - 21:00 uur
Entree
€5,-

Winter en corona, de ideale omstandigheden voor deelname aan deze digitale zoomkring vanuit je luie stoel. Doe ook mee aan deze drie bijeenkomsten over personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de remonstrantse geschiedenis.
Kosten: 5,- per bijeenkomst. Maximaal 20 personen per sessie. Geef je nu op!
Je krijgt dan de zoomlink t.z.t. thuisgestuurd.

Maandag 24 januari van 19.30 – 21.00 uur
Johannes Wtenbogaert
Stichter en grote organisator van de Remonstranten. Goede vriend van Arminius, hofpredikant van Maurits, en nauw verbonden met Oldenbarneveld stond hij bijna zestig jaar in het centrum van de religieuze en politieke verwikkelingen in de jonge Republiek.  Utrechtse predikant Marthe De Vries vertelt u uitgebreid over hem.

Donderdag 24 februari van 19.30 – 21.00 uur
Peter de Génestet
Eenendertig jaar is hij maar geworden, dichter-dominee Peter de Génestet (1829 -1861). Door zijn familie en collega’s werd hij omschreven als een beminnelijk, getalenteerd en toegewijd mens. Hij schreef gedichten die tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw deel waren van onze literaire canon. Daarna is hij in de vergetelheid geraakt. Dat is spijtig, want zijn gedichten weerspiegelen de tijdgeest zonder saai of belerend te worden. Hij stond 7 jaar als predikant in Delft, hield passievolle preken – die alle nog bewaard zijn gebleven- , was bevriend met de latere professor C.P. Tiele en maakte de theologische strijd mee binnen de Remonstranten en de Vrijzinnigheid. Een bijzonder man, levend in een bijzondere tijd. Susanne van der Sluijs, predikant in Doesburg, vertelt u alles over hem.

Dinsdag 29 maart van 19.30 – 21.00 uur
Desiderius Erasmus
Wat maakt Erasmus tot geestelijk vader van de Remonstranten? Waarom is het nog altijd een plezier om Erasmus te lezen? Waarin bestaat de actualiteit van zijn denken? Vragen die ter sprake komen in een miniatuur met Koen Holtzapffel, remonstrants predikant in Erasmusstad bij uitstek, Rotterdam.

Agenda