Zeeuwse gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen

Zeeuwse gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen
Datum 28 september
Tijd 20:00 uur
Locatie Middelburg

De heer Wim Jansen, theoloog en schrijver/dichter te Veere, emeritus predikant van o.m. Vrijzinnig Delft en de Koorkerkgemeenschap Middelburg, biedt geen pasklare antwoorden maar heeft wel diep over onderstaande vragen nagedacht. En het verlangen van binnenuit doorleefd. Zijn ervaringen en bespiegelingen wil hij graag met ons delen en erover praten.

Hij spreekt vanuit, wat hij zelf noemt, een levende praktijk in God. In zijn boek ‘O hemel, zei de krokodil’ speelt hij met het woord God ‘als verwijzing naar een dimensie van het bestaan waar geen woorden voor zijn’. En in zijn nieuwe boek Brandend verlangen – verschenen zomer 2021 – vertelt hij over het dagelijkse ‘opgaan in God/Liefde’. Elke dag de weg van de drukte naar de stilte, van de markt naar de grot, van de primaire emotie naar de sereniteit, van de banaliteit naar de werkelijkheid van God/Liefde.

Maar waarom eigenlijk dat woordpaar God/Liefde? De titel van de lezing is: “Brandend verlangen om op te gaan in God/Liefde”. Wat is dat toch met dat woord God, dat alles naar zich toe trekt en een vreemd verlangen wekt? Of ben ik gek als ik naar God verlang? Is God in deze tijd niet een kansloos thema? Wat zeg ik eigenlijk als ik God zeg? Een ervaring? Maar welke ervaring wil ik er dan mee duiden? En is het woord God niet te belast? Moeten we kiezen voor een ander woord of op z’n minst anders spreken over God? Wat blijft er dan van God over?

En van het verlangen naar God? Moet je diepgelovig zijn om dat te doen? Dat verlangen – wat betekent dat concreet? Hoe vul je dat in het leven van alledag in? En wat doet het met je? Verlangen naar God, ja, maar hoe zit het dan met de mens?

Agenda