8 augustus 2016

Gay Pride: vrolijk, ontroerend en keihard nodig

Geschreven door Tom Harkema

De World Religion Boat stal de show tijdens de Gay Pride van afgelopen zaterdag door de grachten van Amsterdam en won zelfs de eerste prijs. Op de boot christenen, joden, moslims, hindoes en humanisten. Remonstrant Stephan Ueltzen uit Bloemendaal voer mee en beleefde zijn eigen kippenvelmomenten, toen hij merkte hoe enthousiast de toeschouwers reageerden op deze unieke manifestatie van homo-trots.

holyboat

De opvallende witte World Religion Boat was voorzien van ballonnen met daarop religieuze symbolen zoals de davidster.

“We hadden vooraf een choreografie ingestudeerd, op basis van ‘We are the World, we are the Children’ van Michael Jackson. Als dan ‘For you and me’ klonk zochten we oogcontact met iemand op de wal, heel intens was dat.” Stephan bezocht in het verleden enkele keren de Gay Pride, maar was nog nooit deelnemer. “De beleving is schitterend, met die tienduizenden in het publiek. Wel jammer dat de commercie een steeds grotere rol speelt, de Gay Pride is bedoeld als demonstratie.”

Special gast was de homoseksuele Franse imam Ludovic Zahed. Om mogelijke aanvallen te voorkomen, viert zijn moskee in Parijs de gebedsdiensten steeds op verschillende plekken. De katholieke priester Pierre Valkering mocht helaas niet meedoen van zijn bisschop Punt van Haarlem. Drag queen Kiki Boops zong ‘Like a Prayer’ en ‘Oh Happy Day’.

Gerelateerd