23 oktober 2015

De Perzen: lekker aan jezelf ontsnappen in het museum

Geschreven door Michel Peters

Ik wil vervoerd worden, verder kijken dan mijn neus lang is. Willen we dat niet allemaal? Nou zijn de Efteling, het Amsterdam Dance Event of de Zwarte Cross niet zo aan mij besteed. Ook krijs ik mijn keel niet schor tijdens een wedstrijd van FC Heerenveen, om maar wat te noemen. Films, boeken en musea zijn meer ‘mijn ding’ en overstijgen mijn eigen wereld. In die andere wereld lijk ik even niet op mezelf, heb ik het gevoel dat ik even aan mezelf kan ontsnappen. Erg lekker!

Zo dook ik afgelopen woensdag onder in de tentoonstelling ‘De Perzen; strijders en dichters’ in het Wereldmuseum in Rotterdam. De vroegere bewoners dus van het gebied dat we tegenwoordig Iran noemen. Buiten vloeiden de Maas en de grijze lucht bijna in elkaar over, binnen kwam ik terecht in een betoverende wereld van heroïsche veldslagen en paradijselijke tuinen. Ik was er op uitnodiging van Mark Hoos, gemeentelid van de remonstrantse kerk in Rotterdam. Hij is gastconservator van de tentoonstelling en schreef de prachtig uitgegeven catalogus.

Perzische betovering

Veel zwaarden, dolken, schilden, helmen, harnassen en ruiters te paard. Niks mis mee, de een nog mooier versierd en ingelegd dan de andere. Nog mooier vond ik echter de ‘dichterlijke kant’ van de Perzische cultuur: prachtige gekalligrafeerde koranteksten, laktableaus, weefsels en aardewerk vol symboliek vooral gebaseerd op het Perzisch soefisme. Afkomstig uit een tijd (1501-1736) dat de Perzische cultuur en wetenschap ons in het Westen ver vooruit was.

Schoonheid is in de oude Perzische cultuur onweerstaanbaar. Wie schoonheid ziet, wordt als vanzelf naar een hogere staat van zijn getild. Kijk naar de miniaturen en je ziet een perspectief dat niet van deze wereld, maar van een hogere werkelijkheid is. De nachtelijke sterrenhemel zie je weerspiegeld in de geometrische tegelpatronen. De poëzie heeft vaak paradijselijke tuinen als onderwerp. De heerlijkheid van de tuin en de liefde worden telkens weer bezongen.

Twee verdiepingen vol exotische vervoering, een ideaal ontsnappingsmoment voor grijze Nederlandse dagen.

De tentoonstelling ‘De Perzen; strijders en krijgers’ is tot en met 28 maart 2016 te zien in het Wereldmuseum.

Over Michel Peters

Michel Peters

Michel Peters (1962) werkt als projectmedewerker bij de Remonstranten. Hij studeerde Nederlands en werkte voorheen als senior beleidsmedewerker bij de mensenrechtenorganisatie Justitia et Pax.

Gerelateerd