Staat dan in de vrijheid waarmee Christus u heeft vrijgemaakt

Staat dan in de vrijheid waarmee Christus u heeft vrijgemaakt

congerdesigna via Pixabay
30 juli 2020
Geschreven door Rob Esveld

Als je de kerk in Den Haag binnenkomt, zie je recht voor je een tekst geschilderd op de muur. Het is een zin uit de brief aan de Galaten:

Staat in de vrijheid waarmee Christus u heeft vrijgemaakt.

Een tekst uit de brief die de apostel Paulus schreef aan de gemeente in de landstreek Galatië, een streek rond de oude stad Ancyre, het huidige Ankara in Turkije. In dit gebied was een prille christelijke gemeente waar Joodse en niet Joodse christenen leefden. Er heerste bij hen onduidelijkheid in hoeverre de Joodse wet moest worden nageleefd. Paulus verkondigde in zijn brief aan hen dat de Joodse wet geen weg tot heil meer behoefde te zijn. Het geloof is aan degenen die in Christus geloven in vrijheid buiten de wet om geschonken. Vandaar de tekst op de muur in de Haagse kerk. Je bent vrij om zelf te geloven, om zelf te denken, te beslissen en te handelen. Het geloof in Christus heeft ons die vrijheid gegeven. Dat is waar wij voor staan. Zeker voor ons als remonstranten is dit altijd een groot goed geweest.

Elk nadeel heb se voordeel

Tot voor kort konden we, binnen bepaalde grenzen natuurlijk, ons leven inrichten zoals we dat zelf wilden. Maar sinds een paar maanden zijn die grenzen behoorlijk veranderd en is er van onze eerdere vrijheid weinig meer over. We moeten zoveel mogelijk thuis blijven en grote groepen mijden, elkaar geen hand meer geven en elkaar vooral niet aanraken, maar op 1,5 meter afstand blijven, zelfs bij degenen waarmee we tot dusver altijd een bepaalde intimiteit hadden. Wel is het voor velen verhelderend om verlost te zijn om wel of niet drie keer een kus te moeten geven bij ontmoetingen. En het aardige is ook dat je meer tijd hebt voor jezelf, dat je meer in je eigen buurt gaat wandelen en dat er buren zijn die boodschappen voor je doen.

Genoeg is genoeg

Maar nu is het genoeg geweest, vindt iedereen. We moeten weer terug naar normaal en hopelijk komt er gauw een vaccin voor dit virus. Tot die tijd moeten we geduld hebben. Ondertussen zijn er wel weer hier en daar feestjes, start het vliegverkeer weer op en raakt 1,5 meter afstand steeds verder in het verschiet. Het is voor jongeren ook niet eenvoudig om steeds maar thuis te moeten zitten en online les te krijgen. En ook voor ouderen en alleenstaanden die verstoken zijn van (familie)bezoek, is het een ramp. Maar de afgekondigde maatregelen worden steeds verder verruimd en de pandemie lijkt meer of minder onder controle te komen. Er komt meer vrijheid, vrijheid waarin veel gevraagd zal worden van het gedrag van ons allemaal.

Het goede doen

Zij het in een andere context, waarschuwde ook Paulus de gemeente in Galatië voor die vrijheid: “Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele wet is vervuld in één uitspraak: Heb uw naaste lief als uzelf”.

Het is een mooie tekst die velen zullen onderstrepen, maar het is ook een tekst die velen zullen bagatelliseren wanneer het geduld ten einde is en de vrijheid lonkt. Hoe het ook zij, in deze tijd van geduld en ongeduld, van bedachtzaamheid en achteloosheid leven we momenteel. Daar zullen we het mee moeten doen. Hoe graag we het ook anders hadden willen zien. Misschien moeten we de brief van Paulus aan de Galaten dan nog maar eens verder lezen: “Laten we daarom het goede doen, zonder op te geven, want als we niet verzwakken zullen we oogsten wanneer de tijd daar is”.

Gerelateerd

15 februari 2024

Volhouden #40dagen

De veertigdagentijd, ofwel de lijdensweken. Voor zover ik mij herinner, had die periode nauwelijks een bijzondere beteke
13 februari 2024

De veertigdagentijd als periode van omvorming

Peter Korver beleeft de veertigdagentijd heel bewust als periode van omvorming. Hij geeft suggesties hoe wij dat ook kun
10 januari 2024

Een kaars in Gaza

Het nieuws van de afgelopen maanden kan ons overspoelen. De beelden uit Gaza grijpen je naar de keel. Het verlies aan le