Goede Vrijdag: het verhaal van de passie van Jezus

Foto: Brandon
25 maart 2016
Geschreven door Peter Korver

Het lijdensverhaal van Jezus een pervers verhaal over vernedering en marteling? Niet zinvol om te lezen, laat staan om me er door te laten inspireren? Het herinnert mij eraan dat geloof geen escape is uit de werkelijkheid, maar me er juist bij bepaalt en me vervolgens uitnodigt er iets mee te doen. Er was weer voldoende in het nieuws dat ons verdrietig kon maken, of bang of boos. Vluchtelingen met kinderen in de kou, in natte tentjes, getraumatiseerd, zonder enig perspectief. Politici die de oren laten hangen naar wat ‘het volk’ vindt en vervolgens stoere, dreigende en beledigende taal uitslaan. Hoewel dat alles treurigmakend is, ontstelde één nieuwsitem mij speciaal. Plaats van handeling: een plein in Madrid vijf jaar geleden.

Nederlandse voetbalsupporters die het zich kunnen permitteren om voor een wedstrijd even een vliegreisje te maken, een hotel te boeken en de dag drinkend door te brengen, bespotten en vernederen bedelaars. Zij werpen muntjes in de groep als kruimels naar duiven en mussen en genieten als ze zien hoe de Romavrouwen elkaar verdringen om wat op te pakken, als eendjes die gevoerd worden. Een andere vrouw laten zij op haar knieën gaan en dan moet zij zich een aantal keren opdrukken in ruil voor een paar peseta’s. Er is er een die onder gelach voor de ogen van deze straatarmen een geldbiljet in brand steekt en de verkoolde resten dan tussen hen in laat vallen. De tranen springen je in de ogen. Gebeurt dit echt? Hoe diep kunnen mensen zinken? Maar ook de reactie achteraf van de voorzitter van de supportersvereniging is opmerkelijk of moet ik zeggen treurig?

Heilige verontwaardiging

Ja, hij vond het ook niet fraai, maar de vrouwen hadden toch aardig wat geld opgehaald. En een officiële reactie van de Nederlandse ambassade in Spanje maakt gewag dat het om maar een kleine groep gaat die het voor alle anderen verpest. Is het minder erg als een kleine groep het doet? En: zijn het de andere supporters die de eigenlijke slachtoffers zijn omdat voor hen het voetbalfeest verpest wordt? Ook hier ontbreekt iets van de heilige verontwaardiging en het mededogen met een kwetsbare en geminachte groep mensen.

Bij het verhaal van de passie van Jezus vind ik veel terug van hoe vernederend en genadeloos mensen kunnen omgaan met kwetsbare anderen. Niet vrolijkmakend, maar wel behorend bij de werkelijkheid. Het kan ook aanzetten tot verandering in ons gedrag. Goede Vrijdag als opmaat om in opstand te komen tegen onrecht en geweld.

Over Peter Korver

Peter Korver

Peter Korver is remonstrants emeritus-predikant, werkzaam als predikant bij de Grote Kerk in Naarden.

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be