25 maart 2016

Goede Vrijdag: het verhaal van de passie van Jezus

Geschreven door Peter Korver
Inspiratie Foto: Brandon Goede Vrijdag: het verhaal van de passie van Jezus

Het lijdensverhaal van Jezus een pervers verhaal over vernedering en marteling? Niet zinvol om te lezen, laat staan om me er door te laten inspireren? Het herinnert mij eraan dat geloof geen escape is uit de werkelijkheid, maar me er juist bij bepaalt en me vervolgens uitnodigt er iets mee te doen. Er was de afgelopen week weer voldoende in het nieuws dat ons verdrietig kon maken, of bang of boos. Vluchtelingen met kinderen in de kou, in natte tentjes, getraumatiseerd, zonder enig perspectief. Dan de aanslag in Brussel en de reële dreiging dat het ook hier kan plaatsvinden. Politici die de oren laten hangen naar wat ‘het volk’ vindt en vervolgens stoere, dreigende en beledigende taal uitslaan. Hoewel dat alles treurigmakend is, ontstelde één nieuwsitem mij speciaal. Plaats van handeling: een plein in Madrid.

Nederlandse voetbalsupporters die het zich kunnen permitteren om voor een wedstrijd even een vliegreisje te maken, een hotel te boeken en de dag drinkend door te brengen, bespotten en vernederen bedelaars. Zij werpen muntjes in de groep als kruimels naar duiven en mussen en genieten als ze zien hoe de Romavrouwen elkaar verdringen om wat op te pakken, als eendjes die gevoerd worden. Een andere vrouw laten zij op haar knieën gaan en dan moet zij zich een aantal keren opdrukken in ruil voor een paar peseta’s. Er is er een die onder gelach voor de ogen van deze straatarmen een geldbiljet in brand steekt en de verkoolde resten dan tussen hen in laat vallen. De tranen springen je in de ogen. Gebeurt dit echt? Hoe diep kunnen mensen zinken? Maar ook de reactie achteraf van de voorzitter van de supportersvereniging is opmerkelijk of moet ik zeggen treurig?

Heilige verontwaardiging

Ja, hij vond het ook niet fraai, maar de vrouwen hadden toch aardig wat geld opgehaald. En een officiële reactie van de Nederlandse ambassade in Spanje maakt gewag dat het om maar een kleine groep gaat die het voor alle anderen verpest. Is het minder erg als een kleine groep het doet? En: zijn het de andere supporters die de eigenlijke slachtoffers zijn omdat voor hen het voetbalfeest verpest wordt? Ook hier ontbreekt iets van de heilige verontwaardiging en het mededogen met een kwetsbare en geminachte groep mensen.

Bij het verhaal van de passie van Jezus vind ik veel terug van hoe vernederend en genadeloos mensen kunnen omgaan met kwetsbare anderen. Niet vrolijkmakend, maar wel behorend bij de werkelijkheid. Het kan ook aanzetten tot verandering in ons gedrag. Goede Vrijdag als opmaat om in opstand te komen tegen onrecht en geweld.

Over Peter Korver

Peter Korver

Peter is remonstrants predikant in Hilversum en supervisor bij het Titus Brandsma Instituut.

Gerelateerd