6 februari 2019

Flirten? Het meisje is domweg niet geïnteresseerd

Geschreven door Wouter Jan Spek
Remonstranten Foto: NEMO Kennislink Flirten? Het meisje is domweg niet geïnteresseerd

Onze voorgangers Tjaard Barnard en Joost Röselaers flirten met de PKN (Trouw maandag 14 januari 2019). Zij zoeken toenadering, omdat het christendom in Nederland zo klein is geworden dat het belachelijk is dat we elkaar buitensluiten vanwege iets wat 400 jaar geleden is gebeurd, zo zegt Barnard. Bovendien heeft 90 procent van de PKN’ers geen idee waar het conflict van 400 jaar geleden over ging en baseert alleen het orthodoxe deel van de PKN zich nog steeds op de Dordtse leerregels. Het gros van de PKN-leden niet en daarom zou de PKN de contraremonstrantse leer kunnen loslaten, aldus Joost Röselaers. Dit jaar zou bij uitstek geschikt zijn.

Domweg niet geïnteresseerd

Slagen de beide heren op vrijersvoeten in hun amoureuze toenadering? Vinden zij een glimlach om de lippen? René de Reuver, scriba van de PKN, laat weten dat de Dordtse leerregels belangrijk zijn. Zij behoren tot de waardepapieren van de PKN: “De Dordtse leerregels hebben onze kerk gestempeld door alle nadruk te leggen op God die uit pure genade, ‘om niet’, mensen verkiest.

Het argument van een klein christendom in deze tijden is valide. Maar voor de PKN zijn de Dordtse leerregels niet alleen historie. Het oude verschil is nog steeds springlevend. Er is geen reden om ook maar vraagtekens te plaatsen bij de artikelen tegen de Remonstranten. Kortom, heren, het meisje speelt niet hard to get, het is domweg niet geïnteresseerd!

Bloemen naar de buurvrouw

Overigens, vrijen de beide heren voor eigen rekening of voor de Broederschap als geheel? Als er ook voor mij gevreeën wordt, dan praat ik graag mee. Hier nog een tip: als een meisje niet lacht, weet iedere amant dat het spel uit is. De bos bloemen gaat naar de buurvrouw. Laten we de eer aan ons zelf houden.

NB voor meisje mag uiteraard ‘jongen’ worden ingevuld.

Over Wouter Jan Spek

Wouter Jan Spek

Wouter Spek was lid van de Jonge Remonstranten Arminius en is lid van de remonstrantse Gemeente te Den Haag.

Gerelateerd