İbrahim Mücahit Yıldız via Pixabay
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus mystici: Rumi

6 maart | 14:00 16:00

“Het woord ‘mystiek’ kan zoveel betekenissen hebben dat het niets meer te betekenen heeft.” Met deze zin begint het boek Mystiek – het verschijnsel, de geschiedenis, de nieuwe uitdaging van Bruno Borchert (Haarlem, 1989).  En dan vervolgt hij:

“ Toch is er iets wat een naam moet hebben en niet anders benoemd kan worden dan met ‘mystiek’. Het is een fenomeen dat in alle religies en culturen blijkt voor te komen, in zijn uitingsvormen verschillend maar is de kern overal hetzelfde: Uit ervaring weten, dat alles op een of andere wijze samenhangt, dat alles in oorsprong één is.”

In deze bijeenkomst zetten we en stap buiten de Christelijke traditie, en richten we onze aandacht op de islamitische (Perzische) mysticus Rumi, de oprichter van de orde van de ‘dansende derwisjen’. Hij is afkomstig uit Balch, in het huidige Afghanistan, maar komt na veel omzwervingen,  vaak op de vlucht voor de troepen van de Mongolen, uiteindelijk in Konya, in het huidige Turkije, terecht. In de taal en poëzie van zijn tijd en cultuur spreekt hij over de vereniging met ‘de vriend’, ‘de minnaar’ en geeft hij ons zijn levenslessen. Voor hem staat de liefde voor ‘de vriend’ centraal. Die liefde overstijgt de verschillen tussen religies. 

Meedoen?

Datum en tijd: woensdag 6 maart vanaf 14.00 uur
Docent:  Jan van Belle
Locatie: Odd Fellowshuis, Emmakade 48, Leeuwarden
Kosten: 7,50 euro incl. koffie/thee
Opgave: leeuwardenremonstranten@gmail.com

€7,50

Odd Fellowhuis

Emmakade 48
Leeuwarden, Nederland