Foto: Sander Booms
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Film en gesprek over homoseksualiteit in de kerk

8 december 2023 | 11:30

De film ‘Hier ben ik’ gaat over de 19 jarige Elise, die op het punt staat om gedoopt te worden. Ze wordt verliefd op haar beste vriendin, Noah. In de korte musicalfilm zien we hoe dit niet geaccepteerd wordt door de kerk, maar Elise haar eigen keuze maakt om geloof en liefde samen te ondervinden. Op Paarse vrijdag 8 december is de film om 11:30 uur te zien in de Remonstrantse kerk, Emmastraat 10 in Lochem.

Lhbtiq+ welkom

Alleke Wieringa, dominee van de Remonstranten Lochem – Zutphen, reageerde meteen enthousiast op de vraag of de film ‘Hier ben ik’ in haar kerk vertoond kan worden. Veel mensen denken dat homoseksualiteit en de kerk niet samengaan. In veel kerken is dat ook nog steeds zo. De Remonstranten gaan hier anders mee om, zij waren de eerste kerk waar het huwelijk werd opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. Dit gebeurde in 1986.

Lhbtiq+ personen zijn welkom in de Remonstrantse kerk. “We kijken er niet van op, er zijn homoseksuele predikanten zoals ik, je bent welkom zoals je bent”, aldus Alleke Wieringa. Bij haar kunnen mensen terecht met vragen, jong en oud, hoe je ook gelooft of juist niet. Dat kan na afloop van een kerkdienst of in een persoonlijk gesprek. Een afspraak maken kan via rstranta@live.nl.

Taboe doorbreken

Voordat de film begint praat Alleke Wieringa met Jonathan van Wieren. Hij is de regisseur en studeerde met ‘Hier ben ik’ af aan de Dutch Filmers Academy.

Jonathan is een groot liefhebber van musicalfilm en wilde zelf ervaren hoe het is om zo’n film te maken. Barbara Pravi inspireerde hem met haar songfestivallied ‘Voilà’, het is kwetsbaar en tegelijkertijd ook heel sterk. Jonathan zag op dat moment de eindscène al helemaal voor zich.

Homoseksualiteit is binnen de kerk nog steeds een taboe en met deze film wil Jonathan dit taboe bespreekbaar maken. Zelf heeft hij vrienden die met uitsluiting vanwege hun seksualiteit te maken hebben gehad. Hij vond dit raar, de kerk zou toch een plek moeten zijn waar iedereen welkom is en iedereen zichzelf kan zijn. Beseffen mensen wel wat het met je doet als je wordt uitgesloten?

Ik ben… campagne

De film ‘Hier ben ik’ is onderdeel van het project ‘Ik ben… goed zoals ik ben’. Het project is bedoeld om mensen te laten nadenken over wie of wat ze zijn, gesprekken op gang te brengen en verhalen te delen. De Gemeente Lochem is één van de Achterhoekse gemeenten die zich hebben aangesloten bij dit project. Een afvaardiging van het college van burgemeester en wethouders zal in het kader van de Collegetour bij de filmvertoning aanwezig zijn. Het Staring College zet op Paarse vrijdag het ‘Ik ben…’ lespakket in om met elkaar in gesprek te gaan over homoseksualiteit.

Remonstranten Lochem

Emmastraat 10
Lochem, 7241 EJ