Gerd Altmann via Pixabay
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofiecafé met Roy Dings

22 februari | 19:30 22:00

De ervaring leert… tja wat eigenlijk?

Er is in Nederland een grote verandering gaande omtrent hoe we kijken naar kennis. Lange tijd werd de wetenschap gezien als de voornaamste en meest betrouwbare bron van kennis. Zo was het voor talkshows bijvoorbeeld lange tijd de standaard om een hoogleraar uit te nodigen wanneer het nodig was om een bepaalde actuele gebeurtenis te duiden. In de loop der tijd werd er naast de hoogleraar steeds vaker ook een ervaringsdeskundige uitgenodigd – iemand die die gebeurtenis zelf had meegemaakt. En inmiddels lijkt het erop dat de hoogleraar vaak thuis kan blijven.

Wat zegt dit over de manier waarop we in Nederland kijken naar kennis? Is deze trend wenselijk? En hoe hangt deze samen met andere ontwikkelingen in de maatschappij? Immers, bij zowel de coronapandemie, het toeslagenschandaal en de gaswinning in Groningen kreeg de overheid de kritiek dat ze zich teveel bezig hield met statistieken en de menselijke maat uit het oog verloor. Het feit dat er mensen hebben geleden in deze situaties is een belangrijke motivatie om de traditionele verdeling van kennis (‘wie weet wat?’) te herzien.

Kom dit ervaren, dan leer je nog wat!(?)Roy Dings

Dr. Roy Dings studeerde filosofie en psychologie, en promoveerde in januari 2020 aan de Radboud Universiteit Nijmegen met een proefschrift over hoe mensen moeite kunnen hebben met ‘zichzelf zijn’ in de geestelijke gezondheidszorg. Aansluitend werd hij postdoctoraal onderzoeker aan de Ruhr-Universiteit Bochum (Duitsland) waar hij deelnam aan een interdisciplinair onderzoeksproject naar geheugen. Sinds augustus 2023 werkt hij weer in Nijmegen, ditmaal als postdoctoraal onderzoeker in een project over ervaringskennis in de geestelijke gezondheidszorg.

Wil je erbij zijn?

Reserveren kan door een e-mail te sturen naar info@filosofie.frl.
De entree is € 10,- contant of per PIN te voldoen bij de ingang van de zaal.

€10

Tresoar

Boterhoek 1
Leeuwarden,