morhamedufmg via Pixabay
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofiecafé ‘Nieuw denken met oude Grieken’

21 maart | 19:30 22:00

Lezing Anne-Maria Gunnink en Paulien ’t Hoen

In de snelle wereld van vandaag zijn er zo veel keuzes te maken dat dilemma’s zich aan de lopende band voordoen. Bovendien wordt meestal een snelle beslissing verwacht. Hoe vind je je weg in de veelheid van mogelijkheden? Hoe bepaal je de koers die je wil varen? Welke kennis gebruik je voor je beslissingen en waar komt die informatie vandaan? Het boek Nieuw Denken met oude Grieken. Filosofie doén, biedt praktijkvoorbeelden, oefeningen en  denkgereedschappen waarmee je je manier van denken kunt onderzoeken en tot handelen kunt komen. In lastige situaties raak je vaak verwikkeld in allerlei gedachten die je niet verder brengen. Hoe komt dat? Het woord ‘gedachte’ verklaart het al.

Dit is ‘oud denken’; dat wat je (ooit) gedacht hebt. Als je blijft denken zoals je altijd hebt gedacht, blijf je doen wat je altijd hebt gedaan! Nieuw denken met de oude Grieken is een uitnodiging om uit je vertrouwde denkgroeven te komen.

Dan kun je nieuw denken ontwikkelen, wat je aanzet tot anders handelen. We maken hiervoor gebruik van het gedachtegoed van Socrates, Plato en Aristoteles, dat verrassend fris en praktisch is. Daarnaast is poëzie een belangrijke bron: dichters en filosofen hebben veel gemeen. Dit boek gaat over filosofie dóén. Je kunt meteen zelf aan de slag, met de oefeningen en het denkgereedschap, alleen of samen met anderen. Nieuw denken betekent beter denken, beter beslissen en beter communiceren. Dat helpt jou, je omgeving en uiteindelijk verbetert het de wereld.

Anne-Marie Gunnink

Anne-Marie Gunnink (1966) studeerde Rechtsgeleerdheid en Personeelswetenschappen en deed een MBA in de Verenigde Staten. Als organisatie-ontwikkelingsexpert en Management Development manager werkt ze zowel in profit als non-profit omgevingen: industrie, onderwijs, overheid en zakelijke dienstverlening. Haar authentieke aanwezigheid, open oordeelloosheid en haar vermogen om aan te sluiten bij mensen en situaties maken haar effectief en invloedrijk in organisaties.
Paulien ‘t Hoen

Paulien ‘t Hoen (1964) studeerde kunstgeschiedenis, letteren en communicatie en volgde de school voor zijnsoriëntatie. Zij heeft ruim twintig jaar ervaring met het begeleiden van socratische gesprekken. Kenmerkend in haar benadering zijn scherpte, humor en vasthoudendheid. Haar kracht ligt in het zo precies mogelijk uitdrukken waar het werkelijk om gaat. Haar werkervaring buiten Radius ligt zowel in de culturele sector als in het bedrijfsleven.

Wil je erbij zijn?

Reserveren kan door een e-mail te sturen naar info@filosofie.frl.
De entree is € 10,- contant of per PIN te voldoen bij de ingang van de zaal.

€10

Tresoar

Boterhoek 1
Leeuwarden,