photosforyou via Pixabay
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofiecafé met Stijn Krooshof ‘Oefening in vertrouwen’

11 april | 19:30 22:00

Aan alles twijfelen

De Deense filosoof Søren Kierkegaard schreef een boekje over een fictief personage genaamd Johannes Climacus, dat na zijn dood werd gepubliceerd. Kierkegaard laat Johannes “doen wat de filosofen zeggen”, namelijk aan alles twijfelen. Johannes twijfelt werkelijk aan alles en komt met lege handen te staan. Hij stort in de existentiële verwarring en “het is allemaal de schuld van de filosofen”.

In een staat van twijfel en verwarring vragen we ons dikwijls af: Waarom ben ik hier? Waarvoor leef ik? Wat gebeurt er bij het doodgaan? Blijft er iets van ons over? Bestaat er een god en zo ja, in welke vorm? En welke gevolgen zou dat voor mij hebben? Het zijn elementaire vragen die tegelijkertijd zeer diepgaand zijn, die iemand als kind kan stellen en waar men zich na een lang leven nog steeds over kan verwonderen.

Zijn er antwoorden te vinden? Ze zijn er in overvloed, maar welke zijn de juiste? Hoe bepalen we dat? Hoe weten we of ons oordeelsvermogen daarover wel goed functioneert? Kunnen we niet, net als Johannes Climacus, altijd aan alles blijven twijfelen? Is dat niet een heel groot probleem? Immers, als we nooit zeker kunnen zijn van onze antwoorden op de grote vragen des levens, waarop baseren we dan hoe we ons leven leiden? Waar beroepen we ons op bij de keuzes die we maken? Ieder mens moet ergens in geloven om te kunnen leven, schreef Lev Tolstoj in zijn autobiografie. Waar gelooft de existentieel verwarde mens in? Is er iets – of Iemand – waar hij op kan vertrouwen?

Stijn Krooshof

Stijn Krooshof (1991) studeerde in 2016 af aan de Radboud Universiteit als Religiewetenschapper. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de godsdienstfilosofie. Zijn masterscriptie schreef hij over het late werk van de Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) rond de zorg voor het zelf in de antieke oudheid. 

Deze scriptie werd bekroond met de universitaire studieprijs van dat studiejaar. Na zijn studie werkte Stijn bij de afdeling Educatie in Museumpark Orientalis, het voormalig Bijbels Openluchtmuseum, in Heilig Landstichting. In 2017 en 2018, onzeker over zijn levenspad, begon hij te onderzoeken in hoeverre een monastiek leven voor hem weggelegd was. Dit resulteerde erin dat hij eind 2018 intrad in de Sint Willibrordsabdij, een benedictijns klooster nabij Doetinchem. Na een kleine twee jaar trad hij uit. Nu woont hij in Amsterdam en werkt hij als docent Godsdienst en Ethiek op de Europese School Bergen in Noord-Holland. In 2023 publiceerde hij zijn eerste boek ‘Oefening in vertrouwen’.

Wil je erbij zijn?

Reserveren kan door een e-mail te sturen naar info@filosofie.frl.
De entree is € 10,- contant of per PIN te voldoen bij de ingang van de zaal.

€10

Tresoar

Boterhoek 1
Leeuwarden,