Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het vuur van de vrijheid

2 oktober 2023 | 00:00

In zijn boek Het tijdperk van de tovenaars (2018) besprak Wolfram Eilenberger vier mannelijke denkers van het begin van de 20e eeuw. Onlangs schreef hij opnieuw een bestseller, dit keer over vier vrouwelijke filosofen uit dit tijdvak. In Het vuur van de vrijheid (2022) volgt hij Hannah Arendt, Ayn Rand, Simone de Beauvoir en Simone Weil tijdens de oorlogsjaren. Bij het vertellen van hun levensverhaal geeft hij ook aandacht aan hun filosofie. Het fascinerende van het boek is dat deze vier markante vrouwen steeds verschillende perspectieven werpen op eenzelfde tijd. Een tijd die hen aanzette tot existentiële keuzes.

Bij deze filosofische leeskring lezen de deelnemers thuis steeds een aantal bladzijden van Het vuur van de vrijheid, waarna we op de bijeenkomst zelf in gesprek gaan over passages die de deelnemers hebben geselecteerd: een gedeelte dat vragen oproept, onduidelijk is of je juist aan het denken heeft gezet. Wie mee wil doen kan deelnemen aan de middagkring of de avondkring. De begeleider van de gesprekken is Karl van Klaveren, die naast predikant en theoloog ook vertaler filosofie is. Hij zal de groep zo nu en dan ook aanvullende lectuur, podcasts of online te volgen lezingen over deze denkers doorsturen, die door liefhebbers naast de leesstof van het boek kunnen worden gelezen. Uitgangspunt voor de gesprekken blijft echter het boek van Wolfram Eilenberger.

Meedoen?

Data: maandag 2 oktober (Hst. I Vonken), 6 november (Hst. II Ballingen), 11 december (Hst. III Experimenten), 15 januari (Hst. IV Naasten), 12 februari (Hst. V Gebeurtenissen), 18 maart (Hst. VI Geweld), 22 april (Hst. VII Vrijheid), 13 mei (Hst. VIII Vuur)
Tijd: keuze uit een middagkring om 15.00 uur en een avondkring om 20.00 uur
Plaats: Adventskerk, Julianalaan 3 Zoetermeer
Kosten: 5,00 voor niet-leden en gratis voor leden
Leiding en informatie: Karl van Klaveren, tel. 06-11041992

Adventskerk

Julianalaan 3
Zoetermeer,