Lux Factory CC by 2.0 Deed
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Kick Bras over spiritualiteit in de schilderkunst

20 maart | 10:00 12:00

In oude religies werd de natuur beleefd als bezield door goden en geesten. Dat veranderde door het christendom. Maar toch bleef ook in het christelijke Westen de natuur een middel waardoor de Schepper zich manifesteerde. Landschapsschilders hebben vanaf de late middeleeuwen dat ook proberen te verbeelden. En ook later, toen het kerkelijke christendom niet veel invloed meer had op de kunstenaars, verlangden zij ernaar om hun spirituele visie uit te drukken in hun landschappen.

Kick Bras schreef hier een boek over en hij zal hierover een lezing geven waarbij hij veel kunstwerken zal projecteren. Hij legt de nadruk op de symbolistische kunst tussen 1880 en 1940, met kunstenaars als Gauguin en Van Gogh, Emily Carr en Jacoba van Heemskerk, Emil Nolde en Ferdinand Hodler. Aan de orde komen thema’s als Bergen, Lucht en water, Eenheid met de kosmos. Het rijk geïllustreerde boek Het bezielde landschap. Spiritualiteit in de schilderkunst zal ook te koop zijn.

Dr. Kick Bras is emeritus predikant van de Protestantse Kerk in Nederland en als onderzoeker spiritualiteit geassocieerd aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen (zie www.kickbras.nl).

Remonstrantse kerk Haarlem, Prins Hendrikstraat 2