Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Peter Nissen over Simon Episcopius

25 januari 2023 | 19:30 21:00

De eerste Zoombijeenkomst van deze nieuwe serie ‘Remonstrantse Miniaturen’ wordt gehouden op 25 januari  van 19.30 – 21.00 uur via Zoom. Peter Nissen vertelt je alles over Simon Episcopius en gaat daarna het gesprek met je aan. Geef je nu op, kort voor de bijeenkomst krijg je dan de zoomlink toegestuurd.

Zoals Johannes Wtenbogaert de organisator was van de jonge Remonstrantse Broederschap, zo was Simon Episcopius (1583-1643) haar eerste grote theoloog. Gevormd aan de universiteiten van Leiden en Franeker werd hij in 1612 hoogleraar in Leiden, als opvolger van Gomarus, de tegenstander van zijn leermeester Arminius. Tijdens de Synode van Dordrecht was hij de woordvoerder van de Remonstranten met een vurig pleidooi voor verdraagzaamheid. Hij werd ontslagen te Leiden en verbleef tot 1626 in ballingschap. Daar formuleerde hij de eerste geloofsbelijdenis van de Remonstranten. Terug in Nederland werd hij predikant in Rotterdam en Amsterdam en van 1634 tot zijn dood de eerste hoogleraar van het Remonstrants Seminarium.

Veel van zijn geschriften zijn polemieken, maar zijn postuum uitgegeven hoofdwerk, de Institutiones theologicae, getuigt van een rijke theologie, meer bijbels dan filosofisch van aard, en sterk oecumenisch. Hij kijkt over de grenzen van kerken, confessies en zelfs religies heen, verdedigt de vrije wil van de mens en diens vermogen om tot volmaaktheid te komen. Een theoloog die ook ons nog iets te bieden heeft.

Aanmelden (5 euro per avond) via de webshop.

€5