foto: Chris Koolmees
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

‘Schoppenvrouw’, vertelconcert door Ekaterina Levental

13 juni | 20:00

De voorstelling Schoppenvrouw is het derde deel van een trilogie waarin Levental eerder De Weg en De Grens produceerde. In de eerste voorstelling De Weg vertelde zangeres en harpiste Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet-Unie. Een weg die eindigt in een veilig politiebureau op de Wallen in Amsterdam. De tweede voorstelling De Grens is een vervolg op de eerste en start daar waar De Weg eindigt. Deze tweede voorstelling was gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental, uit de periode waarin zij als 16-jarige vluchteling aankwam in Nederland.

En dit jaar volgt haar voorstelling Schoppenvrouw.Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, om te mogen veranderen. En een verhaal over angst, die steeds weer die vrijheid blokkeert”, zegt Ekaterina.

Bekende namen als Anne Frank en Maria Callas – van haar is het citaat: “Het is veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens” – komen voor in het verhaal. Ekaterina Levental vertelt het verhaal van die legendarische vrouwen in een raamvertelling, gebaseerd op haar eigen jeugd. Dora Gorohovskaya is de oma van Levental, met wie ze in haar jeugd in Tasjkent haar slaapkamer deelde. De grootmoeder was een oorlogsheldin die op handen werd gedragen. “In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen, maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn.”

Levental wil de vijf vrouwen “oproepen, vertegenwoordigen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken”. Net als voor de vorige delen werkte Ekaterina Levental samen met regisseur en samensteller Chris Koolmees. De twee vormen samen de LEKS compagnie (www.leks.nu), die ook de andere voorstellingen van Levental produceerde.

Voor het script van Schoppenvrouw werd geput uit teksten van onder anderen Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Hannah Arendt. De muziek in de voorstelling komt van onder anderen Bellini, Strauss en Raskatov. Ekaterina Levental studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold(DE) en Rotterdam.

Vrijwillige bijdrage – richtlijn 12 euro

Effata Dominicuskerk

Prof. Molkenboerstraat 7
Nijmegen,