Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Viering van de Bergrede

19 maart 2023 | 12:00

Een lunch met klezmermuziek, een filmisch opruiend portret van een rebel, jezelf confronteren met provocerende uitspraken. Waar vindt zoiets plaats? In een kerkelijke gemeente – welke dan? En waarom deze combinatie? Trouwens, kan ik dat zomaar bijwonen zonder dat ik een kerkelijke binding heb? Om met de laatste vraag te beginnen, ja dat kan, graag zelfs. Het gebeurt in het Foreestenhuis, aan de Grote Oost in Hoorn, waar remonstranten en doopsgezinden elkaar en anderen zullen ontmoeten op 19 maart.

Deze dag heeft een feestelijk karakter omdat er iets te vieren valt! Er wordt gevierd dat het onderwijs van Jezus van Nazareth het belangrijkste is wat hij ons heeft nagelaten. Niet zijn geboortedag, niet zijn gruwelijke dood, maar juist zijn onderwijzing als leraar en profeet die gericht was en is op de humanisering van de wereld, wordt dan gevierd. Die leringen staan samengevat in een toespraak die hij zittend op een berghelling tot zijn leerlingen richtte, vandaar dat die leerrede de naam Bergrede heeft gekregen.

Het is een feestdag, vandaar die lunch met klezmermuziek die wij met velen willen vieren, vandaar ook de film van Pasolini die wij zullen vertonen, en vandaar ook die confrontatie met provocerende uitspraken. Deze feestdag wordt gevierd op een zondag die in de christelijke traditie ‘Laetare’, ‘verheug u!’, genoemd wordt, een passend moment dus. Zoals in het jodendom het feest Vreugde der Wet wordt gevierd, omdat daarin hun religieus-sociale rechten en plichten aan hen voorgehouden worden – zo vieren wij het feest Viering van de Bergrede, als het even kan ook met u!

Het geheel staat onder leiding van ds. Yvonne Hiemstra, ds. Johannes van der Meer en dr. Alfred van Wijk.

Alfred, Yvonne en Johannes

Foreestenhuis

Grote Oost 43
Hoorn, 1621 BR