Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vrijzinnige lezing 2024 Jayne Svenungsson

15 maart | 20:00 22:00

Poëtische theologie als toekomst voor de theologie

‘Poëtische theologie’ is essentieel voor de doordenking en vernieuwing van de liberale theologie. Dat voorstel zal de gerenommeerde Zweedse theologe uitwerken in De Vrijzinnige Lezing 2024 die zij uitspreekt op vrijdag 15 maart in de Geertekerk Utrecht.

Svenungsson is professor Systematische Theologie aan de Universiteit van Lund (Zweden) met een zwaartepunt in de godsdienstfilosofie.

In haar lezing zal Svenungsson ingaan op wat zij omschrijft als een ‘verloren radicaliteit’ in de vroege protestantse theologie. Ze zal zich in het bijzonder richten op het 18e-eeuwse milieu van Halle, waar een filosofische interesse in de esthetiek op een fascinerende manier samensmolt met het piëtisme. Dat is een ontwikkeling die nog steeds doorklinkt in de romantische theologie van de jonge Friedrich Schleiermacher. Een herneming van deze radicale impuls – die nauw verbonden is met het concept van ervaring – is essentieel voor de doordenking en vernieuwing van de liberale theologische erfenis voor vandaag. Op basis van zowel esthetische als fenomenologische bronnen zal Svenungsson een ‘poëtische theologie’ voorstellen als kritische weg voor een toekomstige protestantse theologie.

De Vrijzinnige Lezing met Jayne Svenungsson vindt plaats op vrijdag 15 maart in de Geertekerk Utrecht. De lezing is zowel live als via een live stream te volgen. De voertaal is Engels.

Opgave kan via deze link

Meer informatie is te vinden op de website www.devrijzinnigelezing.nl

De Vrijzinnige Lezing wil vernieuwende theologie onder de aandacht brengen en daarmee stem geven aan (post)moderne vrijzinnigheid en bijdragen aan hedendaags geloven. Dat doet zij door jaarlijks het woord te geven aan een vooraanstaande theoloog. In 2023 sprak Willem B. Drees de lezing uit. In voorgaande jaren waren dat onder andere Hans Alma, Frits de Lange en de Amerikaanse theologe Catherine Keller.

Geertekerk – Remonstranten Utrecht

Geertekerkhof 23
Utrecht, 3511 XC