Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Winterlezing door Johan Goud | In alles de liefde

29 november 2022 | 14:00 16:00

Dichten

Afbeelding: Elisa via Pixabay

Liefde was al een kernwoord bij de Grieken en bleef het vervolgens voor het christelijk geloof, onder andere door de hymne die Paulus eraan wijdde (1 Kor. 13). Wat daarin opvalt, is het niet-spectaculaire van wat hij liefde (agapè) noemt. Ze houdt afstand tot de sfeer van heldendaden en grote gebaren. Ze beschrijft de menselijke maat, die juist in kleine verhoudingen floreert: de liefde is geduldig en vriendelijk; ze is niet afgunstig, praalt niet, verbeeldt zich niets. In de visie van Paulus relativeert de liefde het ego, doorbreekt ze de obsessie door zelfhandhaving. Wat betekent dat voor ons denken, dichten en vieren, dus voor filosofie en theologie, literatuur en liturgie?

Johan Goud

Dr. Johan Goud was tot april 2015 hoogleraar religie en zingeving in literatuur en kunst aan de Universiteit Utrecht, en remonstrants predikant in Den Haag. Recente publicaties zijn o.a. Onbevangen. De wijsheid van de liefde (2015), en zijn afscheidscollege over lezen als liefhebben in het door hem geredigeerde Door woorden gekust. Talen van de liefde (2016).

Interesse

Vier lezingen over vier kernwoorden op vier dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur: 15 november: Liefde / 22 november: Denken / 29 november: Dichten / 6 december: Vieren

Opgave gewenst: tel. 070 325 07 79 of per email remondenhaag@hetnet.nl

€5 per middag

Remonstranten Den Haag

Laan van Meerdervoort 955
Den Haag,