Bepaald geen zondag als alle andere  #Karlsruhe

Bepaald geen zondag als alle andere #Karlsruhe

WCC/ Albin Hillert
5 september 2022
Geschreven door Kim Magnée - de Berg

Dit weekend werden er hier voor alle deelnemers excursies georganiseerd. Indachtig mijn laatste preek die ging over de noodzaak en het geschenk van de rustdag, koos ik een ontspannen zondagsprogramma. Dat bestond uit een kerkdienst, een lunch, een wandeling en tot slot een afsluitend moment in nog weer een kerk. Traditioneler kun je het bijna niet krijgen. Althans, op het eerste gezicht.

Want hoe vaak komt het voor dat de protestantse dominee zo aandoenlijk zijn best doet om met zijn trommels de wereldkerk in de liturgie binnen te brengen?! Of dat de plaatselijke organist in het Koreaans ongelooflijk mooi psalm 23 zingt?! Of er spontaan iemand opstaat om de zegen te geven in het Maori?! Bepaald geen zondag als alle andere.

Geloofsgesprek

Minstens zo bijzonder was de zondagse wandeling. Het was een unieke ervaring om door het Zwarte Woud te lopen in gesprek met een Mormoonse professor uit Amerika (zie hierboven). En het bijzondere van de sfeer hier is dat er dan inderdaad in alle openheid gepraat kan worden. Ik geloof niet dat ik verwacht had hier zo’n geloofsgesprek te kunnen voeren, over feminisme, bijbel-interpretatie en tolerantie. Om vervolgens naast de verschillen ook de overeenkomsten met de Mormonen te ontdekken.

In alle eerlijkheid: het is ook een oefening en een uitdaging. Om echt open te luisteren. Te vragen zonder oordeel. Te erkennen wat ik meebreng aan vooroordelen en gemakzucht. Het is niet altijd eenvoudig dat te doorbreken. Maar dat het kan en mogen ervaren wat er dan ontstaat aan rijkdom, is een groot cadeau van deze Assemblee.

Taart

We sloten de wandeling af op z’n Duits: Met indrukwekkende stukken taart door Duitse gemeenteleden zelf gebakken. Die gemeenteleden uit Gaggenau geven jullie als Nederlandse geloofsgenoten overigens hun hartelijke groeten en ze spreken de hoop uit dat we elkaar meer en meer weten te vinden als mensen onderweg.

En als er iets van de sfeer van deze Assemblee wordt meegenomen naar al die plekken van herkomst van de deelnemers, kan het niet anders of die Geest waait inderdaad de wereld over. Een dienst, een overvloedige lunch waar iedereen welkom is, een zondagse wandeling met een werkelijk goed gesprek, kaffee und kuchen en een stiltemoment in een schitterend kerkgebouw. Dat is in zekere zin inderdaad een klassiek zondagsrecept, maar dan wel een uit duizenden.

Over Kim Magnée - de Berg

Kim Magnée - de Berg

Kim Magnée - de Berg is remonstrants predikant in de Federatie Gouda, een samenwerkingsverband van Doopsgezinden, Remonstranten en de VVP.

Gerelateerd

1 november 2023

Heer, herinner u de namen

Wij herinneren ons de namen van de mensen van voorbij. Een prachtig gedicht van Nicolaas Kleine bij Allerzielen... Lees
16 oktober 2023

Opstaan uit de as

Johan Goud voelt zich gevangen in een dubbele loyaliteit:  aan de statenloze Palestijnen én aan de Israëli die hun e
16 oktober 2023

De Paaskaars brandt

De beelden uit Israël en de Palestijnse bezette gebieden laat niemand onberoerd. Machteloosheid ligt op de loer. Wat ku