14 juni 2016

Mijn bloed is niet roder dan het jouwe

Geschreven door Alleke Wieringa
Actueel Foto: César.Gutiérrez Mijn bloed is niet roder dan het jouwe

Toen John Kennedy 53 jaar geleden ‘Ich bin ein Berliner’ riep, kon hij op enorme bijval rekenen. Na de aanslag vorig jaar op de redactie van Charlie Hebdo was het ‘je suis Charlie’ niet van de lucht. En we zijn allemaal een beetje Belg bij het EK voetbal omdat Oranje niet meedoet. Maar wie durft er nu, na de vreselijke shoot out in Orlando, ‘Ik ben homo’ als protestbanner op z’n Facebookprofiel te zetten? Ik denk dat dat niet snel zal gebeuren. Krijg je alleen maar gedoe mee.

Ik was mee in een klein gezelschap op een bootreis van een week. We kenden elkaar niet. Onzekerheid en bijbehorend gedrag troef. En ja, in het stoere gedoe werd een paar keer  met ‘homoow!!’ gescholden. En ik heb niks gezegd en dat neem ik mezelf kwalijk. Je wilt niet overkomen als een morele kwezel. Zeker niet als je nog een week met elkaar moet. Ik heb ook maar niks meer gezegd over mijn eigen aard. Zoiets overleg je in fracties van seconden. En je kruipt in je schulp. Zo snel gaat dat. De haan zou drie keer moeten kraaien

De volgende keer zeg ik er wél iets van

En tegelijkertijd is dit te gek om los te lopen! Die ene meent te moeten schelden met ‘homoooow!’ En ik voel hoe ik faal. Nu achteraf (het was verder een leuke vaarvakantie) vraag ik me wel af hoe  ik er een volgende keer vriendelijk maar duidelijk wel iets van zou kunnen zeggen.  Zoals mijn coach zegt: ‘Helder op de zaak én zorgvuldig op de verbinding’. Suggesties welkom. Tegen radicaliserende eenlingen kan een samenleving niet veel beginnen. Maar tegen het stigmatiseren van groepen mensen wel. En niet alleen tégen stigmatiseren maar vooral ook de zorg vóór een normale plek-zonder-bijzonderheden, tussen anderen. Zodat ze niet meer zo opvallen als doelwit voor de gekte van een eenling, die het recht in eigen hand meent te moeten nemen.

Het is vandaag ook nog eens Wereld Bloeddonor dag. Ik kreeg een mailtje van Sanquin hierover.  Het was ontroerend om te zien hoeveel mensen in Orlando bereid waren om bloed te geven voor de gewonden van deze afschuwelijke schietpartij. Er is geen mooier gebaar van erkenning dan dit: mijn bloed is niet roder dan het jouwe.

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke is predikant van de Geertekerk in Utrecht.

Gerelateerd