In de haast zou je er bijna aan voorbij lopen. De kleine deur, op de begane grond van het imposante gebouw van de Verenigde Naties in New York. Achter die deur vind je een ruimte voor stilte en bezinning.
Deze ruimte was het initiatief van Dag Hammarskjöld, de Zweedse secretaris-generaal van de VN in de jaren ’50. Hammarskjöld speelde een cruciale rol in het vormen van de VN zoals we die vandaag kennen, waarin steeds meer landen onder zijn leiding konden toetreden.
Zonder ruimte voor het innerlijk leven lukt het niet om vrede te bevorderen en oorlogen te voorkomen, dat wist hij maar al te goed. Vanuit die ruimte en geest kon hij in actie komen – ja zeggen tegen het leven zelf, tegen dat wat hem gevraagd werd, zijn verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol als secretaris-generaal.
In die geest was hij de initiatiefnemer van de meditatieruimte. In deze kleine ruimte wilde hij de stilte terugbrengen, in de straten en conferentiezalen, een plaats maken waar de verbeelding niet overstemd wordt door lawaai.
In de meditatieruimte staat een groot, massief brok steen, gedeeltelijk gemaakt van ijzererts. Hammarskjöld zag deze steen als een symbool voor de keuzes die we moeten maken: bouwen of vernietigen, vrede of oorlog. IJzer kan worden omgesmeed tot zwaarden of ploegscharen, tanks of huizen. De keuze die wij maken, bepaalt onze toekomst.
In deze steen, en het ijzererts, spreekt de profetische verbeelding van Jesaja ons toe. Kies je voor het zwaard of de ploegschaar? Bouw je een huis of tank?
Jesaja is een ziener, een visionair, waarbij zijn visie op de plaats en de bestemming van het volk van Israël veel verder reikt dan zij zelf kunnen vatten. Hij schenkt zijn volk beelden. Met profetische verbeelding weet hij het verlangen naar rechtvaardigheid en vrede op te tillen. Vanuit het besef dat vrede zonder rechtvaardigheid geen echte vrede is, maar dat recht doen ware vrede mogelijk maakt net zo lang tot wij de oorlog niet meer leren.
De visie van de profeet vindt zijn weerspiegeling in de massieve steen. Dagelijks proberen duizenden mensen rondom deze steen het goede te doen en de geweldsspiraal te doorbreken. Dit gaat niet vanzelf. Het gaat ook niet altijd goed en vergt een lange adem.
In die steen, die nog alle mogelijke vormen kan aannemen maakt de profetische verbeelding een pas op de plaats. Het vraagt ons om stil te staan, ruimte te maken voor onze innerlijke wereld en vanuit die plaats recht en vrede te bevorderen.
Volgens Hammarskjöld begint het Bijbelse visioen van rechtvaardige vrede met de weg naar binnen. Vanuit deze innerlijke ruimte kunnen we naar buiten gaan, handelen en moedige keuzes maken die vrede bevorderen. Actie vereist contemplatie, en contemplatie zonder bezielde actie mist betekenis.
Welke stap kunt u vandaag zetten om vrede in de wereld, uw omgeving en eigen leven te bevorderen? Hoe kunnen onze geloofsgemeenschappen een ruimte voor vrede zijn? Hoe kunnen wij ons uitspreken voor rechtvaardige vrede, nu? Wat is er nodig, waar verlangt u naar en waar en droomt u van?
Vredesweek
Samen voor Vrede. Nu! Is het thema van de vredesweek van Pax van 18 t/m 22 september. Het bestuur Geloof & Samenleving nodigt u uit om deel te nemen aan de vredesweek en een van de vele activiteiten te bezoeken die in onze geloofsgemeenschappen georganiseerd worden. Juist nu is het nodig om elkaar te blijven ontmoeten, elkaar moed in te spreken en in actie te komen. Op de website van Pax kunt u een overzicht vinden van alle activiteiten die georganiseerd worden in de Vredesweek
Nieuwe bestuursleden G&S gezocht
Het bestuur van Geloof & Samenleving is ook opzoek naar nieuwe bestuursleden. Wilt u een bijdrage leveren of heeft u suggesties voor het bestuur? Wilt u activiteiten onder de aandacht brengen die passen bij de portefeuilles van G&S of blogs delen op onze pagina? Neem dan contact met ons op via onze secretaris Michel Peters of voorzitter Rachelle van Andel.