De Paaskaars brandt

De Paaskaars brandt

Salesian Link via Flickr
16 oktober 2023
Geschreven door Rachelle van Andel

Op het gebedsmoment in de liturgie op zondag in de kerkdienst vraag ik de gemeenteleden of er in hun hart gebeden leven die we met elkaar kunnen uitspreken. Na een moment van stilte komen de vragen voor gebed die mij ontroeren. Voor de vredestichters, ondanks alles. Voor ziekte en rouw in de eigen familie. Ook voor de vreugde van de geboorte van een kleinkind. Na de dienst delen mensen nog een aantal gebeden die niet uitgesproken konden worden.

Het is belangrijk om samen te komen, stil te worden en te bidden. In tijden van crisis en nood is het goed om elkaar op te zoeken en niet alleen met je ziel onder je arm te lopen. De beelden uit Israël en de Palestijnse bezette gebieden laat niemand onberoerd. Machteloosheid ligt op de loer.


Mijn cirkel van invloed


Wat ligt in mijn cirkel van invloed? Wat kan ik zelf doen en waar heb ik controle op? De controle ligt niet in het 24/7 volgen van de nieuwsupdates, maar in het zoeken naar mogelijkheden die in jouw sfeer van invloed liggen. Daarnaast kun je mensen opzoeken die jou goed doen.

Een van mijn gemeenteleden was bijvoorbeeld struikelsteentjes aan het poetsen in onze buurt. Daardoor raakte ze in gesprek met buurtgenoten en ontstond er verbinding in de wijk. Onze kerk Vrijburg is op vrijdag voor een luisterend oor, gesprek en gebed, de mogelijkheid om samen stil te zijn als er geen woorden meer zijn en je sprakeloos bent.

Gebed en vasten

Morgen kun je aansluiten bij de oproep tot gebed van kerken in Israël en de Palestijnse gebieden. Leiders van diverse kerken in Jeruzalem uiten in een gezamenlijke verklaring hun diepe bezorgdheid:

“We roepen alle partijen op om deze oorlog te de-escaleren zodat onschuldige levens worden gered, en tegelijkertijd de gerechtigheid te dienen”. Als steun voor allen die lijden onder de recente dramatische gebeurtenissen roepen ze op tot een wereldwijde dag van vasten en gebed”

Samen met aartsbisschop Bernd Wallet nam ik het initiatief om ook bij elkaar te komen in Nederland en om met elkaar de dag van vasten en gebed te beginnen via zoom om 8.30 uur.

  • Klik op dinsdag 17 oktober vanaf 8.20 uur op deze link om naar het oecumenisch gebed te gaan: 
  • Let op: Installeer van tevoren de software van Zoom, gratis te downloaden

Politieke leiders aanspreken

Naast het gebed wil ik ook oproepen tot het aanspreken van politieke leiders voor de-escalatie.

De Verenigde Naties stelt dat we aan de rand van de afgrond staan in het Midden-Oosten. Duizenden mensen zijn gedood en honderdduizenden zijn gedwongen te vluchten in de Gazastrook. Secretaris-Generaal António Guterres van de VN doet twee humanitaire oproepen. Hamas roept hij op om de gijzelaars onvoorwaardelijk vrij te laten en Israël vraagt hij om medewerking voor snelle en ongehinderde humanitaire hulp aan de burgers in Gaza.

In Nederland ondersteun ik van harte de oproep van PAX aan ons kabinet tot de-escalatie om de geweldsspiraal te doorbreken:

Vrede en Alle Goeds,

Rachelle van Andel
Voorzitter Geloof & Samenleving en predikant Vrijburg

Gerelateerd

1 juli 2024

Na gedane arbeid is het goed lezen

Een digitale zomerboekenbijlage van de Remonstranten vol boeken die je wilt lezen!.. Lees verder
30 mei 2024

Over grenzen heen

Liesbeth Orthel ondergaat in museum De Pont in Tilburg de werken van Laure Prouvost. Spel met taal en beeld, met werke
2 mei 2024

Als vrijheid niet vanzelfsprekend is

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Hoe beleven mensen die onvrijheid hebben meegemaakt de vrijheid die wij in ons land ke