Een ervaring die me levensmoed gaf  #Troost

Een ervaring die me levensmoed gaf #Troost

Foto: Flickr
25 april 2022
Geschreven door Foeke Knoppers

Jaren geleden maakte ik een fietstocht door Yorkshire. Een van de eerste dagen kwam ik ’s ochtends vroeg aan in het plaatsje Beverley. Daar staat een van de mooiste Minsters (een Minster is een kathedrale kerk) van Engeland. Ik stapte de kerk binnen en meende dat ik op dit vroege uur wel de enige bezoeker zou zijn. In de doodstille kerk klonk plotseling het orgel en een heldere jongenssopraan zong Jesu, joy of man’s desiring. Het was dáárom ook een verpletterende ervaring, omdat ik volstrekt onvoorbereid was. Later sprak ik de organist en hoorde van hem dat ze aan het oefenen waren geweest voor een huwelijk dat die middag zou worden ingezegend.

Ingrijpende ervaringen moeten altijd verwerkt worden en dat kun je bijvoorbeeld doen door erover na te denken.

Als ik onder woorden zou moeten brengen wat er toen met me gebeurde zou ik beginnen met het gevoel van dankbaarheid omdat zonder dat er iets van mij verlangd werd of zonder dat ik eerst aan bepaalde eisen zou moeten voldoen deze schoonheid zomaar naar me toe kwam. Ik kan me niet meer herinneren of ik toen ik de kerk binnenstapte me alleen voelde of het idee had dat ik me in een isolement bevond maar toen ik in die schoonheid delen mocht waren dat soort gevoelens in ieder geval verre van mij. Wat ik me wel nog krachtig herinner is hoeveel energieker ik de kerk verliet dan toen ik hem binnentrad. Het was m.a.w. een ervaring die – en dat is vermoedelijk het beste wat troost te bieden heeft – mij levensmoed gaf.

 Mooi is wat vertroosting biedt. Niet alleen een kunstwerk, maar ook een mooi gebruiksvoorwerp, een welgevormd gezicht of een rechte boom stelt mij tegenover een scheppingslust van een allure, waarop ik niet meer jaloers kan zijn. Dat verzoent mij met mijn beperktheid. Ernaar kijkend zie ik het verzadigd zijn van geluk om het pure bestaan en mijn bestaan wordt veerkrachtiger.’ (Cornelis Verhoeven in Filosofie van de Troost)

 

Foeke Knoppers en Johan Goud organiseren de retraite ‘Hoe zullen wij ons troosten?’ van 30 mei tot 1 juni in Barchem. Er zijn nog plekken vrij, dus geef je snel op. 

Plaats:       Woodbrookershotel Barchem, Barchemseweg 1 Barchem

Kosten:      € 340 pp; echtparen: € 315 pp (tegemoetkoming in de kosten is mogelijk)

Leiding:    Johan Goud en Foeke Knoppers

Opgave:     Landelijk Bureau Remonstranten: 030-2316970 of info@remonstranten.org

Over Foeke Knoppers

Foeke Knoppers

Foeke Knoppers is emeritus - predikant bij de Remonstranten. Twente was zijn laatste gemeente.

Gerelateerd

2 mei 2024

Als vrijheid niet vanzelfsprekend is

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Hoe beleven mensen die onvrijheid hebben meegemaakt de vrijheid die wij in ons land ke
15 februari 2024

Volhouden #40dagen

De veertigdagentijd, ofwel de lijdensweken. Voor zover ik mij herinner, had die periode nauwelijks een bijzondere beteke
13 februari 2024

De veertigdagentijd als periode van omvorming

Peter Korver beleeft de veertigdagentijd heel bewust als periode van omvorming. Hij geeft suggesties hoe wij dat ook kun