Feyenoord kampioen, 14 mei in Rotterdam

Foto: Mike Lien
15 mei 2017
Geschreven door Christiane Berkvens - Stevelinck

De stad is zojuist ontploft: na achttien jaar ploeteren, is Feyenoord weer landskampioen geworden! De Kuip loopt uit, bij Ahoy en bij de markthal wordt gehost, de Coolsingel is helemaal vol en de Hofpleinvijver puilt uit. Het is namelijk traditie bij overwinningen van Feyenoord je als rechtgeaarde supporter in de fontein van reder Frits van Ommeren onder te dompelen. Vannacht en morgen, bij de huldiging, vertoeft de Maasstad in staat van genade. Sommigen zullen zeggen van complete hysterie, maar dat is een kwestie van smaak. Bij de Wilhelminakade ligt de Norwegian Getaway, een gigantisch beschilderd cruiseschip dat vijfduizend passagiers naar de Cariben brengt en achtentwintig restaurants herbergt. Wat hoor ik? Toetert het schip uit solidariteit? O nee: hij vertrekt!

Op de vijftien dekken staan de toeristen beduusd te kijken naar dit knap staaltje van Nederlanderschap. Ik hoor al hun commentaar: wist je dat Hollanders zo uit hun bol kunnen gaan? Het lijkt Istanbul wel!

Het centrum van Rotterdam weggevaagd

14 mei 2017 is voor Rotterdam dus een gedenkwaardige dag die ons nog lang zal heugen.

Zo was dat ook zevenenzeventig jaar geleden.

14 mei 1940. Het einde van de vrede, het begin van de oorlog. Om 13.27 uur vielen de eerste bommen. Het duurde niet langer dan een kwartier. Het centrum werd weggevaagd. Honderden inwoners kwamen om, tachtigduizend werden dakloos. Voor alle inwoners van deze stad blijft 14 mei 1940 een zwarte bladzijde, uit de eigen geschiedenis of uit een geschiedenisboek. Voor mensen van buiten, het antwoord op een vraag: waarom zijn er in het centrum van Rotterdam geen oude huizen? Waar is de oude stad? Wat betekenen de rode stippen die men op straat aantreft rond het centrum, met die rode vlammen die ’s nachts oplichten? Waarom is deze stad zo hypermodern?

Vrijheid heerst

Elk jaar, op 14 mei, wordt het bombardement herdacht. Op bepaalde plekken in de stad, langs de vuurgrens, komen mensen samen om twee minuten stilte te houden en naar eenzelfde gedicht te luisteren. Dit jaar werd deze herdenking afgelast, vanwege Feyenoord. En dat kon ook niet anders. Van die twee minuten stilte was niets terecht gekomen. Daarom hebben we een herdenking in de Arminiuskerk gehouden, met als achtergrondgeluid het hand in hand kameraden, het clublied van Feijenoord.

Natuurlijk houdt niet iedereen van voetbal en aanverwante volksfeesten. Als dat zo is, kunt u blij zijn dat u hier niet woont. Niettemin is het feit dat het legioen nu het centrum overspoelt (en hopelijk veilig houdt) het tastbare bewijs dat we in een land leven waar vrijheid heerst, waar dit kan.

14 mei 2017 zal Rotterdam lang heugen.

14 mei 1940 blijft dat doen.

Over Christiane Berkvens - Stevelinck

Christiane Berkvens - Stevelinck

Christiane Berkvens - Stevelinck (29 maart 1946 - 23 november 2017) was remonstrants predikant in Delft (van 1986 tot 1990), Jongerengemeente Arminius (van 1997 tot 1999), Breda (vanaf 2002) en Rotterdam (van 2009 tot 2017). Zij publiceerde diverse boeken, waaronder 'Erfenis Europa' en 'Marc-Alain Ouaknin, een joodse gids van deze tijd'.

Gerelateerd

15 februari 2024

Volhouden #40dagen

De veertigdagentijd, ofwel de lijdensweken. Voor zover ik mij herinner, had die periode nauwelijks een bijzondere beteke
13 februari 2024

De veertigdagentijd als periode van omvorming

Peter Korver beleeft de veertigdagentijd heel bewust als periode van omvorming. Hij geeft suggesties hoe wij dat ook kun
10 januari 2024

Een kaars in Gaza

Het nieuws van de afgelopen maanden kan ons overspoelen. De beelden uit Gaza grijpen je naar de keel. Het verlies aan le