22 september 2015

Ik haat oorlog #Ihatewar

Geschreven door Tom Mikkers

Het is vredesweek. Kerken in Nederland pleiten voor vrede. Op de homepage van de Remonstranten vind je daarom deze week deze foto. Het is een fragment van het Roosevelt Memorial in Washington DC. De tekst op dit onderdeel van het monument komt uit een speech die president Roosevelt hield in 1936. Roosevelt zag vier centrale vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.  En hij wees op de vrede. Maar de woorden van Roosevelt waren niet genoeg.  Toen president Roosevelt zijn speech hield waarin hij zijn afschuw van oorlog onder woorden bracht, stond de wereld nog een vreselijke oorlog te wachten.Vrij vertaald zei Roosevelt:

“Ik haat oorlog. Ik heb oorlog gezien op land en op zee. Ik heb gewonden gezien onder het bloed. Ik heb mannen met zieke longen, ziek van het gas, horen hoesten. Ik heb de doden gezien in de modder. Ik heb verwoeste steden aanschouwd. Ik heb tweehonderd uitgeputte mannen gezien die terugkeerden van de frontlinie. Het waren de overlevenden van een regiment dat 48 uur eerder was vertrokken. Ik heb kinderen zien sterven. Ik heb de doodsangst gezien van moeders en echtgenotes. Ik haat oorlog.”

Om eerlijk te zijn, ik heb in mijn leven in het echt niets van het alles gezien waar Roosevelt over schrijft. Ik moet het hebben van zijn woorden en van berichten in de media, van politici en van mensen die aanschuiven in debatten en talkshows.  Ik moet het hebben van verhalen van mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. En van die talloze indringende beelden.

Ook al heb ik het van horen zeggen. Al zit ik veilig voor de buis. Ik haat oorlog.  En zolang het nog geen vrede is kan dat niet vaak genoeg herhaald worden.

Delen maar: #Ihatewar

 

 

Over Tom Mikkers

Tom Mikkers

Tom Mikkers was tussen 2008 en 2016 algemeen secretaris van de Remonstranten. Hij is theoloog en werkte ook als remonstrants predikant in Eindhoven, Amsterdam en Delft. In 2011 won hij de Spaanprijs, een prijs voor kerkelijke communicatie. Hij schreef de boeken 'Religiestress', 'Coming Out Churches' en 'Het voelt echt goed'.

Gerelateerd