Naastenliefde verdraagt geen uitsluiting. Statement Remonstrantse kerk op Goeree-Overflakkee (Sommelsdijk)

Naastenliefde verdraagt geen uitsluiting. Statement Remonstrantse kerk op Goeree-Overflakkee (Sommelsdijk)

27 maart 2023
Geschreven door Redactie

De LHBTIQ+ gemeenschap op Goeree Overflakkee wilde op 4 mei in Nieuwe-Tonge een krans leggen. Dat werd hen geweigerd vanwege het feit dat het dorp hier nog niet aan toe zou zijn. Dat was de reden voor de Remonstranten in Goeree Overflakkee / Sommelsdijk om de volgende verklaring uit te geven:

Er is een kerk waar homoseksualiteit en bijbel elkaar níet bijten. De Remonstranten hebben zich al lang geleden solidair verklaard met de LHBTQ-gemeenschap en blijft solidair met eenieder die veelzijdigheid belangrijker vindt dan een weg die anderen uitsluit.

Na de discussie over de kranslegging in Nieuwe-Tonge voelt de Remonstrantse gemeenschap op Goeree-Overflakkee zich geroepen om dit statement te maken. De Remonstranten geloven dat Jezus niemand buitensloot. En zeker geen mensen die de liefde op hun eigen wijze uiten.

Naastenliefde verdraagt geen uitsluiting. Al 400 jaar zetten Remonstranten zich in voor vrijheid en verdraagzaamheid. In 1986 liepen wij als kerk voorop door het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht gelijk te stellen aan heterohuwelijken. Homoseksuelen kunnen in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk een plek van rust vinden, zonder zich te hoeven binden aan de gemeenschap.

homohuwelijk

Homo’s kunnen intens worstelen met geloof en kerk door afwijzing van hun aard of hun relatie. Wie de geijkte bijbelteksten over homoseksualiteit leest, heeft al snel de indruk dat deze teksten vaak niet wezenlijk over homoseksualiteit gaan. De context wordt gevormd door geweldssituaties, godsdienstige rituelen en verloederde samenlevingen. Het standpunt van de Remonstranten is dat deze teksten niet van toepassing zijn op de levens van homo’s en lesbiennes die gewoon een liefdevolle relatie hebben of zoeken. Het bijbelse beginsel van liefde en verdraagzaamheid is voor Remonstranten altijd leidend bij tekstinterpretatie.

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd

15 februari 2024

Volhouden #40dagen

De veertigdagentijd, ofwel de lijdensweken. Voor zover ik mij herinner, had die periode nauwelijks een bijzondere beteke
13 februari 2024

De veertigdagentijd als periode van omvorming

Peter Korver beleeft de veertigdagentijd heel bewust als periode van omvorming. Hij geeft suggesties hoe wij dat ook kun
10 januari 2024

Een kaars in Gaza

Het nieuws van de afgelopen maanden kan ons overspoelen. De beelden uit Gaza grijpen je naar de keel. Het verlies aan le