Naastenliefde verdraagt geen uitsluiting. Statement Remonstrantse kerk op Goeree-Overflakkee (Sommelsdijk)

Naastenliefde verdraagt geen uitsluiting. Statement Remonstrantse kerk op Goeree-Overflakkee (Sommelsdijk)

27 maart 2023
Geschreven door Redactie

De LHBTIQ+ gemeenschap op Goeree Overflakkee wilde op 4 mei in Nieuwe-Tonge een krans leggen. Dat werd hen geweigerd vanwege het feit dat het dorp hier nog niet aan toe zou zijn. Dat was de reden voor de Remonstranten in Goeree Overflakkee / Sommelsdijk om de volgende verklaring uit te geven:

Er is een kerk waar homoseksualiteit en bijbel elkaar níet bijten. De Remonstranten hebben zich al lang geleden solidair verklaard met de LHBTQ-gemeenschap en blijft solidair met eenieder die veelzijdigheid belangrijker vindt dan een weg die anderen uitsluit.

Na de discussie over de kranslegging in Nieuwe-Tonge voelt de Remonstrantse gemeenschap op Goeree-Overflakkee zich geroepen om dit statement te maken. De Remonstranten geloven dat Jezus niemand buitensloot. En zeker geen mensen die de liefde op hun eigen wijze uiten.

Naastenliefde verdraagt geen uitsluiting. Al 400 jaar zetten Remonstranten zich in voor vrijheid en verdraagzaamheid. In 1986 liepen wij als kerk voorop door het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht gelijk te stellen aan heterohuwelijken. Homoseksuelen kunnen in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk een plek van rust vinden, zonder zich te hoeven binden aan de gemeenschap.

homohuwelijk

Homo’s kunnen intens worstelen met geloof en kerk door afwijzing van hun aard of hun relatie. Wie de geijkte bijbelteksten over homoseksualiteit leest, heeft al snel de indruk dat deze teksten vaak niet wezenlijk over homoseksualiteit gaan. De context wordt gevormd door geweldssituaties, godsdienstige rituelen en verloederde samenlevingen. Het standpunt van de Remonstranten is dat deze teksten niet van toepassing zijn op de levens van homo’s en lesbiennes die gewoon een liefdevolle relatie hebben of zoeken. Het bijbelse beginsel van liefde en verdraagzaamheid is voor Remonstranten altijd leidend bij tekstinterpretatie.

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd

2 februari 2023

Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt

De SIRE campagne 'Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt' is remonstranten uit het hart gegrepen, schrijft Ko
24 januari 2023

Waar ben jij dankbaar voor?

Miriam van Praagh schrijft dagelijks op waar ze dankbaar voor is. Daar kikkert ze van op... Lees verder
17 oktober 2022

Tover een lach op het gezicht van een kind #Wereldarmoededag

Vandaag, 17 oktober, is het Wereldarmoededag; internationaal ‘vieren’ we jaarlijks de Internationale dag voor de uit