Naoberschap op het spoor

Naoberschap op het spoor

Alleke Wieringa
9 februari 2021
Geschreven door Alleke Wieringa

In de Achterhoek heeft het flink gesneeuwd.

Er was zelfs in Een Vandaag een item over! Een thuiszorgmedewerkster werd met de trekker (tractor) naar haar werk gebracht. Haar chauffeur was de buurman. Het zat zo. Ze was ’s morgens vroeg met haar eigen auto vertrokken omdat er nu eenmaal mensen van haar zorg afhankelijk zijn. Al gauw had ze zich ergens muurvast gereden. De buurman is toen met de trekker gekomen om de auto los te slepen. Toen heeft hij haar van adres naar adres gereden en wachtte ondertussen geduldig in de cabine. Hij zei tegen de verslaggever: tsja, dat doe je gewoon voor elkaar en voor al die mensen die zitten te wachten. Da’s het naoberschap, hè?

Smoes om buiten te spelen

Ook Ruurlo heeft een flink pak sneeuw gekregen. Er is haast niet tegenop te vegen.

In deze wijk wordt niet gestrooid. Autoverkeer is er nauwelijks, want als men nog werkt, dan werkt men thuis. In de vroegte zag ik Jan al voorbij komen. Dat kan ik rustig en niet-anoniem zeggen, want vijf van de zes buurmannen heten Jan. Met rode wangen en toegeknepen ogen onder zijn ijsmuts de sneeuwschep voor zich uitduwend. Ze hadden me al verteld dat we allemaal geacht werden om ons stuk stoep schoon te houden, zodat de mensen gemakkelijk konden lopen. Voor ik het wist was mijn stuk al gedaan! Best een eind want ik woon op een hoek. Ik bedankte Jan, toen hij even aan de deur kwam. Naoberschap – zeker, maar hij was ook gewoon lekker aan het spelen in de sneeuw, hoor! Of hij mij ook nog ergens mee kon helpen.  Naah, wat aardig om te vragen. Maar ik wou zelf ook nog wel een smoes om buiten te spelen. Dat snapte hij ook wel.

Sneeuwsporen

Wat later liep ik de straat uit om de hond uit te laten. Eerst comfortabel over de gebaande paadjes van onze gezamenlijke Jannen. Maar in het tweede deel van de straat was het opeens ‘klunen’! Sommigen hadden wel hun oprit vrij gemaakt, anderen hadden wel een paadje naar de voordeur of zelfs naar de overburen gemaakt. Maar dat van die stoep: ho maar. Dat was gewoon tiefschnee.

Dat was een aparte gewaarwording dat je de sporen van het naoberschap zo (niet) in de sneeuw ziet afgetekend!

Overigens geen kwaad woord verder over het naoberschap. Er is me hier in de paar maanden dat ik hier woon al veel meer hulp aangeboden dan in alle jaren dat ik in Houten woonde. Waarvan acte.

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke is predikant van de Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen

Gerelateerd

27 maart 2023

Naastenliefde verdraagt geen uitsluiting. Statement Remonstrantse kerk op Goeree-Overflakkee (Sommelsdijk)

De LHBTIQ+ gemeenschap op Goerree Overflakkee wilde op 4 mei in Nieuwe Tonge een krans leggen. Dat werd hen geweigerd va
2 februari 2023

Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt

De SIRE campagne 'Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt' is remonstranten uit het hart gegrepen, schrijft Ko
24 januari 2023

Waar ben jij dankbaar voor?

Miriam van Praagh schrijft dagelijks op waar ze dankbaar voor is. Daar kikkert ze van op... Lees verder