14 juli 2021

Deze creatieve geest sloot zichzelf een jaar op en het resultaat is overweldigend #boburnhaminside

Geschreven door Jaap Marinus
Deze creatieve geest sloot zichzelf een jaar op en het resultaat is overweldigend #boburnhaminside

Het overkwam mij voor het eerst toen ik een jaar of vijftien was. Samen met mijn toenmalige vriendinnetje gingen we naar de bioscoop en keken we ‘The Matrix’. Niet wetende wat een overweldigend succes deze film zou worden, bleef ik malen over de filosofie erachter. De film liet me niet los, ik bleef er over denken en praten. Die momenten heb ik vaker gehad. ‘Into the Wild’ is ook zo’n film. Ik hoef er maar aan te denken en kippenvel komt zichtbaar opzetten. Afgelopen zondagavond had ik weer zo’n ervaring bij ‘Inside’ van Bo Burnham:

Inside Instagram

Robert Pickering “Bo” Burnham maakte deze show in zijn eentje, sloot zichzelf op in zijn huis en plande een aantal maanden om liedjes en grappen te schrijven en deze op te nemen. Die paar maanden werden een jaar. In lockdown in z’n eigen huis om ondanks alle gedoe toch een show neer te kunnen zetten. En dat deed hij. Kijkcijfers gaan door het dak en deze creatieve productie is binnenkort te zien in bioscopen. Burnham heeft veel moeite gedaan om alles tot in detail spannend en indrukwekkend te maken, al lijkt hij alles met het grootste gemak te doen. Hij speelt met licht, effecten, glas. Er is overigens meer muziek dan gesproken word.

Deze show zit zo vol details dat je na één keer kijken waarschijnlijk een hoop hebt gemist. Eén van de indrukwekkende details zit in een liedje over de Instagram van een witte vrouw. Deze is gevuld met oppervlakkigheden en het scherm wordt vierkant, het formaat waarmee Instagram werkt. Halverwege het nummer post deze (fictieve) vrouw iets over haar moeder die tien jaar geleden overleed. Het scherm vult zich langzaam tot beeldvullend. Dat wat van betekenis is past niet in het vierkant. De volgende post gaat over een salade geitenkaas en het scherm gaat langzaam weer terug naar vierkant. Zulke details maken deze productie een meesterwerk.

De wereld in lockdown

De film raakte mij ook in de grote lijn, omdat je een jongeman ziet die psychisch in de knoop komt. Zijn baard groeit, zijn haar groeit en af en toe sijpelt er wat gekte door de kieren van de kamer. Misschien staat deze show wel symbool voor de toestand van onze wereld na meer dan een jaar in lockdown. Een aantal keer geeft Burnham aan dat het niet goed met hem gaat. Je ziet het ook aan hem. Toch gaat hij door, zoals wij allemaal in deze tijd. In het begin nog met energie om een mening te vormen over politiek, racisme, sport, het internet. Aan het eind van de show is daar maar weinig van over en sluit Burnham af met ‘All Eyes On Me‘. Het nummer dat ik per toeval op Instagram trof, opzocht en ontroerd door de tekst ontdekte dat deze onderdeel is van de show Inside. Een must-see wat mij betreft.

Gerelateerd

9 september 2022

United in Christ, zegen en opdracht #Terugblik Karlsruhe

Kim Magnee blikt terug op Assemblee van de Wereldraad van Kerken.. Lees verder
9 september 2022

De wereld in vanuit ons gezamenlijk geloof #Karlsruhe

Veel zware en controversiële onderwerpen in Karlsruhe, maar Kim Magnee put er ook motivatie en inspiratie uit... Lees v
7 september 2022

Het gemis van de stilte #Karslruhe

Even niet aanstaan, even stilte en inkeer. Kim Magnee mist het enorm na een aantal dagen Assemblee... Lees verder