15 juni 2020

Remonstranten lopen!

Geschreven door Rachelle van Andel

Samen lopen voor vluchtelingen wereldwijd

Veel mensen leven onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen wereldwijd. Hoe klein ook, graag willen wij voor hen in beweging komen.

Als Remonstranten staan wij voor een vrij en verdraagzaam christendom. In 1619 moesten wij zelf vluchten naar Antwerpen. Daar werd de Remonstrantse Broederschap opgericht. Vrijheid was en is niet vanzelfsprekend. Daarom lopen wij juist nu in vrijheid, om solidair te zijn met hen die op de vlucht zijn en op deze wijze geld op te halen.

In samenwerking met de Nacht van de Vluchteling lopen we met elkaar een symbolische vluchtroute van Hoorn naar Antwerpen. We volgen de Remonstrantse predikant Dominicus Sapma (1586-1635) naar een aantal plaatsen waar hij terecht moest staan en een tijdelijk onderkomen vond.

Symbolische route

De symbolische route is 323 km, en loopt als volgt:

Hoorn
Dordrecht
Den Haag
Waalwijk|
Antwerpen

We lopen dit jaar niet samen een route. Ieder kan in zijn eigen omgeving kilometers maken. Of u nu 10, 20 of 40 km loopt, u bent van harte welkom om mee te doen en in uw eigen omgeving in de benen te gaan. Via een eenvoudige app kunt u uw kilometers bijhouden. We streven ernaar om met elkaar ‘in Antwerpen’ aan te komen, en de komende week gezamenlijk in totaal 323 km te lopen. Natuurlijk kunt u ons ook sponsoren! Dat kan via de volgende link: https://www.nachtvandevluchteling.nl/team/remonstrantenlopen

Laatste kilometers samen

Met een aantal lopers willen wij op de Internationale Dag van de Vluchteling de laatste kilometers samen afleggen. Mocht u met ons mee willen lopen (met 1,5 meter afstand) laat het dan weten aan Rachelle van Andel via rachellevanandel@gmail.com. Wij lopen dan een route van zo’n 20 km van Hilversum naar Utrecht.

‘Remonstranten lopen’ is een initiatief van Geloof en Samenleving,  de landelijke beweging voor diaconale activiteiten van de Remonstranten. De focus ligt op vluchtelingen, vrede en klimaat.

Praktisch:

Hoe deel te nemen?

 1. Je kunt onderdeel worden van het team ‘Remonstranten lopen’ door je naam, e-mail adres en telefoonnummer door te geven aan info@nachtvandevluchteling.nl . Je wordt dan toegevoegd aan het team, en bent zichtbaar op de website.
 2. Download daarna de NVDV app, en begin met lopen (10, 20 of 40 km) voor meer info check: https://www.nachtvandevluchteling.nl/veelgestelde-vragen-app
 3. Vraag gemeenteleden, vrienden en familie om ons team te sponsoren
 4. Al het geld dat we ophalen is bestemd voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd.
 5. Voor overige vragen kun je een e-mail sturen naar rachellevanandel@gmail.com
 6. En dan nu: in de benen!

Teamleden:

 1. Annie Schalkwijk
 2. Kahled Salhani
 3. Roosmarijn Luiken
 4. Jan Berkvens
 5. Eva Heezemans
 6. Martijn Junte
 7. Bert Dicou
 8. Gerard van den Berg
 9. Rachelle van Andel

 

Over Rachelle van Andel

Rachelle van Andel

Rachelle van Andel is vernieuwingspredikant in Eindhoven, en werkt als studentenpastor in Maastricht.

Gerelateerd