18 januari 2016

Seksueel geweld, het gaat om mánnen

Geschreven door Albert Klok
Actueel Foto: gogirlscamp.com Seksueel geweld, het gaat om mánnen

Vorig jaar, na de aanslagen in Parijs, werd in kranten, op radio en televisie telkens weer gevraagd of het niet eens tijd werd dat moslims excuses zouden aanbieden voor het gedrag van moslims. Moslims zouden afstand moeten nemen van het geweld en duidelijk moeten maken dat dit absoluut niet kan. Hier en daar gaven moslims gehoor aan deze oproep, maar vooral werd duidelijk, hoe ongemakkelijk deze roep om excuses is. Waarom zou je excuses moeten aanbieden voor iets waar je zelf part noch deel aan hebt? Waarom zou je je aangesproken moeten voelen op het gedrag van anderen, dat niets te maken heeft met jouw eigen manier van geloven?

In de oudejaarsnacht werden in Keulen, Hamburg en Stuttgart meer dan honderd vrouwen lastig gevallen, seksueel geïntimideerd, onzedelijk betast, aangerand en beroofd… door mannen. Toch hoor ik niemand roepen, dat mannen zich zouden moeten verontschuldigen. Niemand verlangt dat mannen uitleggen dat dit soort gedrag niet past bij het man zijn. Gelukkig maar, want dat is natuurlijk ook niet uit te leggen. Maar goed, hierbij dus mijn welgemeende verzuchting: Ja, sorry, ik ben een man en ik vind het schandalig wat andere mannen in de oudejaarsnacht hebben gedaan. Net zoals ik het schandalig vind dat mannen in India telkens weer in bussen…

Wijzen naar vreemdelingen: lekker makkelijk

Helpt dit? Lucht het op? Gaat er iets door veranderen? Ik vrees van niet. Inmiddels gaat de discussie niet over wat mannen vrouwen aandeden, maar wat mannen met een Noord Afrikaans uiterlijk vrouwen aandeden. Het gaat over de vraag of het nieuw binnengekomen asielzoekers waren, of migranten die al langer in Duitsland wonen, het gaat over integratie of de mislukking daarvan, het gaat over politieke verantwoordelijkheid, het gaat over het falen van de politie… maar het gaat dus niet over mannelijk geweld in het algemeen of mannelijk seksueel geweld in het bijzonder.

Wat we hier zien gebeuren heeft alles te maken met framing, met stigmatisering. En het wijzen naar vreemdelingen scoort nu eenmaal beter dan het wijzen naar mannen in het algemeen. Dat wou ik maar even gezegd hebben, als man dus.

Over Albert Klok

Albert Klok

Albert Klok is remonstrants predikant in Hoogeveen, Meppel.

Gerelateerd