6 april 2017

Stephan Sanders: geloven tegen de stroom in

Geschreven door André Meiresonne
Actueel Foto: gjkooijman Stephan Sanders: geloven tegen de stroom in

Stephan Sanders is een wonderlijke man. Dat weet ik omdat hij ons als schrijver en columnist laat meekijken in zijn leven. Geen gewoon leven. Hij werd als kind afgestaan, kwam uit de kast, had een drankprobleem. Hij worstelt met zijn leven en laat ons delen in zijn zelfonderzoek. En nu worstelt hij met iets waar hij zijn intellectuele omgeving hogelijk mee verbaast: geloof in God. Maar geloof? Dat is toch iets pathetisch? Iets voor mensen die niet diep genoeg durven nadenken? Dat is toch niet van deze tijd? Klopt! En tegen die stroom in vertelt Sanders dat hij gelooft.

God zeggen zonder te giechelen

“Ik weet ook niet precies hoe dit gekomen is, ik heb geen plotselinge openbaring gehad of zoiets, maar ik werd zo wanhopig van de parmantigheid waarmee de niet-gelovers en de niets-weters hun stellingen verdedigen, dat ik alleen daarom al een beetje sympathie begon te krijgen voor de religieuzen”, vertelt hij aan Vrij Nederland. En sinds een jaar heeft hij in Trouw een maandelijkse column over wat hij noemt ‘proefgeloven’: “Ik zeg soms ‘God’, om te oefenen. Ik neem het woord ‘God’ in de mond, om te zien of ik het woord kan uitspreken zonder te giechelen. Maar ik ben geen groot God-zegger, wat dat betreft waardeer ik de joodse traditie, die de Naam niet uitspreekt.”

‘Mijn kijk op God’ met Stephan Sanders
18 april 2017, 20:00 uur, Den Haag

Een late coming out noemt Stephan Sanders de schoorvoetende erkenning van zijn religieuze geaardheid. ‘Misschien moet ik maar gelovig worden,’ schreef hij in Vrij Nederland.  Lees verder

Breaking: een godzoeker

Sanders is een exponent van de culturele elite. Des te wonderlijker dat juist hij hardop zegt: ‘Ik denk dat ik geloof’. (En let op het ‘denk’!) De secularisatie is inmiddels zo onomkeerbaar dat geloofsafval geen nieuws meer is. Dat was het een halve eeuw geleden. En daarna werd het bon ton. Nu is het nieuws wanneer iemand geen godsontkenner maar een godzoeker is. En er nog voor durft uit te komen ook, heel tegendraads. Of is er iets anders aan de hand? Is hij soms een voorloper? Zijn er misschien veel meer mensen die durven te zeggen, in weerwil van de tijdsgeest: ‘Ik weet niet precies hoe het zit, maar ik heb religieuze gevoelens – en daar schaam ik me niet voor. Sterker nog, ik kom er voor uit.’

Dinsdagavond 18 april gaat remonstrants predikant Reinhold Philipp in Den Haag in gesprek met Stephan Sanders. Over hoe het is om als modern mens te geloven. Waar je dan tegenaan loopt, wat je dan meemaakt. En wat geloven je brengt, maar misschien ook wel kost.

Over André Meiresonne

André Meiresonne

André Meiresonne is lid van de Remonstranten, studeerde af in de richting Spiritual Care aan de Vrije Universiteit en begeleidt mensen in lastige tijden. Dominee voor Ongelovigen.

Gerelateerd