TV-tip: Hoe God verscheen in Ghana

TV-tip: Hoe God verscheen in Ghana

29 juni 2021
Geschreven door Redactie

Aan de kust van Ghana was ooit een Nederlandse handelspost. Hier werden specerijen, goud en tot slaaf gemaakte mensen verhandeld. Niet alleen de handelsgeest, maar ook de bekeringsijver werd vaardig over de Hollanders. Missionarissen en zendelingen brachten de God van Nederland naar Ghana. Vele eeuwen later, in de jaren tachtig, migreerden Ghanezen naar ons land en namen ze hun geloof mee. In dit tweeluik bij de EO op NPO2 gaat presentator Bright O. Richards op onderzoek in Ghana en Nederland. De uitzendingen zijn op zondag 4 en zondag 11 juli om 22.05 uur bij de EO op NPO2.

4 juli – aflevering 1: Ghana

Het knispert en knettert van religie in Ghana. Geloof is er niet alleen op zondag. Het is een pensioenvoorziening, een sociaal vangnet en een plek om te feesten en te rouwen. De voorspelling is dat het Afrikaanse continent in 2025 de meeste christenen telt. Bright O. Richards dompelt zich onder in het Ghana van nu en vraagt zich af wat de sporen zijn van missie en zending. En welke gevolgen het kolonialisme heeft gehad. Eén ding is zeker religie is er booming business.

11 juli – aflevering 2: Nederland

In Ghana is religie booming business maar hoe is dat in het seculiere Nederland? Bright O. Richards ontmoet de tweede generatie Ghanese-Nederlanders. Ze zijn hier vaak al geboren èn getogen. Wat hebben ze meegenomen van hun Ghanese roots? Welke rol speelt hun geloof of hebben ze er juist afstand van genomen? En hoe resoneren in tijden van Black Lives Matter uitsluiting en racisme in hun persoonlijke levens? Met Amma Asante (politicologe en bestuurder), Richard Kofi (kunstenaar), Randy Kumi (evangelist), Oliver Yeboah (counselor) en Josephine Appia alias AdjoaMoon (spokenword artist).

Presentator Bright O. Richards

Bright O. Richards is acteur en theatermaker. Hij vluchtte in 1993 vanuit het door burgeroorlog verscheurde Liberia naar Nederland. In zijn geboorteland was hij een gevierde theater – en televisieacteur. Met een beurs van het UAF ging hij naar de theateracademie in Arnhem. Hij speelde daarna in diverse bekroonde producties, waaronder ‘As I Left My Father’s House’. Met zijn organisatie New Dutch Connections wil Richards oude en nieuwe Nederlanders met elkaar verbinden.

Regie: Wilberry Jakobs; Presentatie: Bright O. Richards; Redactie: Marnel Breure; Camera: Wiro Felix; Geluid: Mark Wessner; montage: Noël van Rens; Productie: Pauline Veltman; Eindredactie: Ida Overdijk.

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd

15 februari 2024

Volhouden #40dagen

De veertigdagentijd, ofwel de lijdensweken. Voor zover ik mij herinner, had die periode nauwelijks een bijzondere beteke
13 februari 2024

De veertigdagentijd als periode van omvorming

Peter Korver beleeft de veertigdagentijd heel bewust als periode van omvorming. Hij geeft suggesties hoe wij dat ook kun
10 januari 2024

Een kaars in Gaza

Het nieuws van de afgelopen maanden kan ons overspoelen. De beelden uit Gaza grijpen je naar de keel. Het verlies aan le