6 september 2016

Wat zou Paulus over de Boerkini zeggen?

Geschreven door Alke Liebich
Actueel Foto: madammebk.com Wat zou Paulus over de Boerkini zeggen?

Kleding zal ons niet dichter bij God brengen. Dat zou van Paulus kunnen zijn, maar is het niet. Hij schreef: Voedsel zal ons niet dichter bij God brengen (in 1 Korinthiërs 8). Uiterlijkheden en geloof – we hebben het er maar druk mee deze zomer. Vooral met de Boerkini. U weet wel: het bijna alles bedekkende badpak. Hij staat symbool voor religieuze uitingen die wij – ik in ieder geval – niet begrijpen. Of maar moeilijk begrijpen. Ik neem aan dat mensen aan het strand het er niet druk mee hebben, maar bezig zijn met belangrijkere zaken. Maar pers en politici zijn er wel druk mee.

Wat mezelf betreft: ik vind ik een boerkini nog best elegant en interessant; ik heb er geen last van. Maar ik kan niet voor anderen spreken. En toegegeven: ik schrik wel als ik een zwaar gesluierde vrouw zie, waar alleen de ogen vrij zijn. Ik zou er moeite mee hebben om daar ontspannen een gesprek mee aan te gaan. Het is wel mijn moeite.

Hoofd- en bijzaken

Paulus gaat ervan uit dat mensen verschillen: wat voor de een hoofdzaak is, is een bijzaak voor de ander. Het is tenslotte maar voedsel/kleding. Maar voor sommigen is het de hoofdzaak: dit is wie ik voor God/Allah wil zijn. Laat iedereen doen wat voor haar/hem belangrijk is. Paulus geeft ruimte – prettig en zo helemaal niet de scherpslijper die we kennen. En – zo gaat Paulus door –  leg vooral niet jouw opvatting aan anderen op. Ga niet verbieden of voorschrijven. Daarmee dwing je mensen tot iets wat ze niet willen en verleid je hen tot zonde. En dat is pas echt zonde!

Kijk, die is raak. Zo kennen we Paulus wel weer.

Over Alke Liebich

Alke Liebich

Alke Liebich is predikant in de Johanneskerk in Amersfoort, een samenwerkingsgemeente van de Doopsgezinden, de Remonstranten en de VVP.

Gerelateerd