Balans  #advent

Balans #advent

12 december 2021
Geschreven door Anniek Lenselink

De afgelopen maand is het steeds drukker geworden in het ziekenhuis door de toenemende stroom corona-patiënten. Ook als geestelijk verzorger merk ik dat. Een paar keer per week bezoek ik corona-patiënten, hijs me in pak voordat ik de kamer in stap, en ontmoet iemand die alleen is, zuurstof nodig heeft en soms al weet dat ze niet meer beter zal worden. Soms luister naar hen als praten nog gaat, vaker bén ik er vooral. Soms blikken we kort terug op hun leven, luister ik naar de balans die ze opgemaakt hebben, de zorgen die ze nog hebben. Het zijn pittige bezoeken.

Als ik daarna even binnenloop bij de verpleging en vraag hoe het met hén gaat, dan merk ik dat opnieuw deze inspanning (golf vijf inmiddels) ook zijn tol eist. Sommigen zitten er helemaal doorheen, de lontjes zijn kort, het overlijden van de zieke patiënten gaat hen ook niet in de koude kleren zitten. Vooral het grillige ziekteverloop waarbij iemand die redelijk stabiel is, opeens sterk achteruitgaat en soms in eenzaamheid zonder familie overlijdt, is voor velen moeilijk. Als lid van het mentale ondersteuningsteam ben ik er ook voor hen, om hun hart te luchten, maar ook om wat afleiding te bieden. Zo bedachten we een Sinterklaas-actie. We brachten – namens Sint – spelletjes om even hun zinnen te verzetten. Dat zorgde voor enige hilariteit en de broodnodige ontspanning en leverde de foto hiernaast op😊.

Balans

Thuis probeer ik ook aan die balans te werken. Ik ben onlangs weer gestart met mijn biologische groentenabonnement, en hup, meteen de eerste week een selderijknol in het pakket…

In het kookboek van mijn stokoude oma vond ik een krantenknipsel. Ik besloot het uit te proberen…

Ik was eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar wanneer de toentertijd überhippe vacuümverpakte rookworst de schappen veroverde, maar daar ben ik helaas niet achtergekomen. Wél ontdekte ik dat de huisvrouw van toen lang in de keuken stond… (We aten na 20:00…) Maar het resultaat mocht er wezen: het zag er prachtig uit!

Lichtpuntjes

Balans is een sleutelwoord; vind balans tussen wat zwaar is en wat lichtheid brengt. Zo is het ook in de adventsperiode. In al het donker gaat het erom dat je de lichtpuntjes blijft herkennen. Deze weken voor kerst mogen ons ervan bewust maken dat er altijd licht schijnt in het donker, en dat het uiteindelijk aan kracht zal winnen. Iedere week een kaars erbij om ons dat te laten zien.

 

Over Anniek Lenselink

Anniek Lenselink

Anniek Lenselink is remonstrants predikant. Zij is geestelijk verzorger in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en daarnaast predikant bij de Remonstranten in Dordrecht.

Gerelateerd

27 maart 2023

Wie zijn de naamlozen in de bijbelverhalen op weg naar Pasen? #veertigdagentijd

Een naam in de bijbel is een levensprogramma. En de naamlozen dan? Zouden wij dat zelf kunnen zijn?.. Lees verder
20 maart 2023

Dor hout #veertigdagentijd

Dichtbij mijn huis lag al weken een dode tak. Altijd als ik mijn auto had weggezet, liep ik er langs. Ik wist niet zo go
14 maart 2023

Hoop is een werkwoord

Hoop of optimisme? 'Vaak halen mensen optimisme en hoop door elkaar. Het klinkt alsof je het over hetzelfde hebt, maar i