God neemt ons in Jezus op Zijn weg mee #luisteren naar God

God neemt ons in Jezus op Zijn weg mee #luisteren naar God

Foto: J.Stimp via Flickr
19 juli 2021
Geschreven door Eginhard Meijering

Luisteren predikanten naar God? Dat zou je mogen verwachten. En hoe en waar horen ze de Eeuwige dan? Acht remonstrantse predikanten en een student aan het Seminarie geven ons een inkijkje in hun geloofsleven. Vandaag emeritus-predikant Eginhard Meijering.

God telefoneert niet met mij. Als ik in een kerkdienst en thuis bid, dan heb ik het gevoel dat ik tot Iemand spreek die mij hoort, maar ik ontvang dan niet duidelijk gearticuleerde antwoorden. Maar God werkt ook in op ons gevoel. Dat geloof ik, ondanks het feit dat ik maar weinig gevoelens heb, waarvan ik zou durven te zeggen dat die door God zijn gewekt. Maar aan die weinige gevoelens houd ik me vast. Ik zal nooit vergeten dat ik als kind angstig in bed lag en plotseling het gevoel kreeg dat ik veilig bij God was.

Mijn leven lang heb ik dagelijks over God gelezen en interessant gevonden wat ik las. Een enkele keer doet het mij ook iets, en die teksten herlees ik graag, omdat ik daarin de stem van God beluister. Dat is bijvoorbeeld de uitleg van Irenaeus (2e eeuw) van een gebod van Jezus, die luidt dat we niet met een zuur gezicht de geëiste ene mijl achter iemand aan moeten lopen, maar met een blij gezicht twee mijl voor de ander uit mogen lopen en hem meenemen, omdat we geloven dat God ons in Jezus op Zijn weg meeneemt. Hoor ik dan maar weinig? Genoeg om mee te kunnen leven.

Over Eginhard Meijering

Eginhard Meijering

Remonstrants emeritus-predikant en emeritus lector Geschiedenis van de Godsdienst aan de Universiteit Leiden.

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be