19 juli 2021

God neemt ons in Jezus op Zijn weg mee #luisteren naar God

Geschreven door Eginhard Meijering
Foto: J.Stimp via Flickr God neemt ons in Jezus op Zijn weg mee #luisteren naar God

Luisteren predikanten naar God? Dat zou je mogen verwachten. En hoe en waar horen ze de Eeuwige dan? Acht remonstrantse predikanten en een student aan het Seminarie geven ons een inkijkje in hun geloofsleven. Vandaag emeritus-predikant Eginhard Meijering.

God telefoneert niet met mij. Als ik in een kerkdienst en thuis bid, dan heb ik het gevoel dat ik tot Iemand spreek die mij hoort, maar ik ontvang dan niet duidelijk gearticuleerde antwoorden. Maar God werkt ook in op ons gevoel. Dat geloof ik, ondanks het feit dat ik maar weinig gevoelens heb, waarvan ik zou durven te zeggen dat die door God zijn gewekt. Maar aan die weinige gevoelens houd ik me vast. Ik zal nooit vergeten dat ik als kind angstig in bed lag en plotseling het gevoel kreeg dat ik veilig bij God was.

Mijn leven lang heb ik dagelijks over God gelezen en interessant gevonden wat ik las. Een enkele keer doet het mij ook iets, en die teksten herlees ik graag, omdat ik daarin de stem van God beluister. Dat is bijvoorbeeld de uitleg van Irenaeus (2e eeuw) van een gebod van Jezus, die luidt dat we niet met een zuur gezicht de geëiste ene mijl achter iemand aan moeten lopen, maar met een blij gezicht twee mijl voor de ander uit mogen lopen en hem meenemen, omdat we geloven dat God ons in Jezus op Zijn weg meeneemt. Hoor ik dan maar weinig? Genoeg om mee te kunnen leven.

Over Eginhard Meijering

Remonstrants emeritus-predikant en emeritus lector Geschiedenis van de Godsdienst aan de Universiteit Leiden.

Gerelateerd

9 augustus 2022

Bram

Tegelijk kwamen wij aan, even na twaalven, op het Domplein, voor de bronzen deuren. De moeder met haar drie jonge kinder
25 juli 2022

Oei, ik groei….

Toen ik kinderen kreeg was er een ‘opvoedboek’, getiteld: ‘Oei, ik groei….’. U kent het missch
20 juli 2022

Veranderend landschap

We liepen door het landschap van Noord Spanje. We liepen langs dorpen, langs de eindeloze zee, door geurige eucalyptusbo