Nederigheid, goed voor je zelfvertrouwen

Nederigheid, goed voor je zelfvertrouwen

EO #Adieugod
11 januari 2021
Geschreven door André Meiresonne

Vijf keer per dag gaat op mijn smartphone een signaal af. Het is een app, WeCroak – ‘Wij kwaken’. Die app helpt mij om me te bepalen bij mijn sterfelijkheid, herinnert mij aan mijn vergankelijkheid, benadrukt mijn betrekkelijkheid. Want de melding van die app is: ‘Reminder. Don’t forget, you’re going to die – Herinnering. Niet vergeten, je gaat dood’. Dan kun je de app aanklikken, die je trakteert op een levenswijsheid. Meestal iets stoïcijns of boeddhistisch – iets verstandigs of relativerends.

Don’t forget, you’re going to die

Ik hoorde van die app van Tim Fransen – een jonge cabaretier, die nu niet mag optreden. Hij is winnaar van de Poelifinario, de nationale cabaretprijs, en cum laude afgestudeerd als filosoof. In een televisiegesprek met Thijs van den Brink vertelde hij erover. En ja, You’re going to die, dat is best cru natuurlijk. Niet netjes ingepakt in Memento Mori (gedenk te sterven, dat klinkt tenminste nog een beetje stemmig en verheven) maar gewoon rechttoe, rechtaan: ‘Hé, je gaat dood!’ Het is bot, nietsontziend, en o zo waar.

Nederigheid, daar heb je wat aan

Maar waarom zou je jezelf dat vijf maal daags aandoen? Omdat de herinnering aan je onherroepelijke dood, je kan bepalen bij het besef dat je… leeft. Je lééft – heb je het door?! En dat leven is, zoals we weten, gruwelijk kort. Beter geniet je ervan – nu je hier toch bent.

En waar komt die ongelovige Tim Fransen in dat evangelische programma bij uit? Geestig genoeg: bij nederigheid. De relativering van Don’t Forget, You’re going to die maakt hem nederig.

De moeder van alle deugden

En wat blijkt, nederigheid –waar die ook vandaan mag komen, uit diep geloof of vroeg wijs zijn– is een aanbevelenswaardige levenshouding. Want, wat lezen we in de NRC : Nederigheid is niet hetzelfde als gebrek aan zelfvertrouwen. De nederige mens kent zichzelf en staat open voor nieuwe inzichten. En hij is niet bang om af te gaan.

Een gezond, robuust zelfvertrouwen is een kenmerk van nederigheid. Verdere kenmerken van nederigheid zijn: de eigen fouten onder ogen zien, openstaan voor nieuwe informatie, gericht zijn op anderen en iedereen gelijkwaardig achten. Nederigheid is ‘de moeder van alle deugden’. (NRC)

Over André Meiresonne

André Meiresonne

André Meiresonne is lid van de Remonstranten, studeerde af in de richting Spiritual Care aan de Vrije Universiteit en begeleidt mensen in lastige tijden. Dominee voor Ongelovigen.

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be