Onderweg in de lockdown

Onderweg in de lockdown

Foto: Kitty Terwolbeck via Flickr
14 april 2021
Geschreven door Arriën Kruyt

Het Joodse volk was onder leiding van Mozes veertig jaar onderweg uit het ballingshuis van Egypte naar het beloofde land. Het Joodse volk leed honger en dorst en twijfelde aan de leiding van Mozes en aan de sturing van God. Het Joodse volk verlangde terug naar de vleespotten van Egypte.

Het Nederlandse volk komt uit een vrij land van melk en honing en is nu ruim een jaar onderweg in het coronatijdperk. Het Nederlandse volk lijdt geen honger of dorst. Het Nederlandse volk blijft gewoon thuis, maar klaagt en steunt alsof alle plagen van Egypte over Nederland zijn heen gekomen. Het Nederlandse volk verlangt terug naar een tijdperk van onbekommerd genieten.

Prikken

Ik ben onderweg naar Barneveld geweest om mijn eerste prik tegen corona te halen. Het leek mij gepast om dat op de biblebelt te doen. Tot mijn verbazing belandde ik in een enorme hal met meer verzorgend personeel dan te prikken personen. Tot twee keer toe werd mijn identiteit gecontroleerd.

Hoe erg zou het zijn als iemand anders zou zijn geprikt? Hierin is Nederland verkeerd onderweg. De staat vertrouwt in toenemende mate zijn eigen burgers niet meer. Daar ging het ook over in de toeslagenaffaire. De slachtoffers daarvan zijn nog steeds onderweg naar genoegdoening.

Per pedes apostolorum

Dankzij corona heb ik wandelend veel mooie plekken in Nederland ontdekt. Een liefhebber van de jacht ben ik niet maar dankzij de behoefte aan jagen van de Oranjes heeft Nederland nu een prachtig Kroondomein. Daar ben ik met plezier drie keer naar onderweg geweest. Ik wandelde er met een medebestuurslid van IKV/PAX, die terecht opmerkte dat negentig procent van de Nederlandse bevolking er waarschijnlijk nooit is geweest.

Dat brengt mij op PAX. Het is toch uniek dat de kerken een vredesorganisatie hebben opgericht, waarvoor talloze mensen op de wereld onderweg zijn om vrede en verzoening te brengen. Ik vind het een eer dat ik daar een hele kleine bijdrage aan mag leveren. Ik blijf nog wel even onderweg en als het kan aan de wandel. Per pedes apostolorum. Voor de niet-Latinisten onder ons: met de voeten van de apostelen. Die waren permanent onderweg. Te voet.

 

Over Arriën Kruyt

Arriën Kruyt

Arriën Kruyt is interim-manager. Bij de Remonstranten is hij lid van de Johanneskerk in Amersfoort en voorzitter van Geloof en Samenleving.

Gerelateerd

16 mei 2023

De stokebrand! #Pinksteren

Als Geest is God op een aangename wijze ontregelend. De Geest is de naam voor God, als Hij niet stil kan zitten (en dat
15 mei 2023

Onze hardheid verliezen #Pinksteren

‘Het aantal volgelingen breidde zich op die dag uit tot ongeveer drieduizend.’  Je zou er bijna overheen lezen,
9 april 2023

De steen is weggerold

Met Pasen is de steen voor het graf van Jezus weggerold. Vertaald naar ons eigen leven denk ik aan wat in onszelf gestol