Ongrijpbaar aanwezig #Luisteren naar God

Ongrijpbaar aanwezig #Luisteren naar God

12 augustus 2021
Geschreven door Lense Lijzen

Het is zomer 1991. Per openbaar vervoer, behangen met twee rugzakken, maken we een trektocht door Oostenrijk. Na Karinthië slaan we onze tent op in het Stubaital, ten zuiden van Innsbruck. Daar, hoog in de bergen, bij een kabelbaanstation, zit een non op een bankje. Zij bidt de rozenkrans. Schijnbaar los van de wereld maar tegelijkertijd helemaal opgenomen in het geweldige panorama van de bergen om haar heen. Ik sta een poosje in haar buurt en bewonder haar overgave. Hoe dicht kun je komen bij het ongrijpbare, de onhoorbaar aanwezige, de levensbron, bij God? Dan komt er een groepje mensen langs. Luid klinken er  schampere opmerkingen over deze biddende vrouw. Of ze het hoort? Of het haar raakt? Mij raakt het wel, ik kan het nog horen. Maar zij blijft onverstoorbaar, in haar houding, in haar gebed.

Ik heb deze kleine gebeurtenis altijd onthouden. Als een moment van bezinning en vooral verwondering. Zij, ik, wij, als nietige elementen in een grote wereld die proberen de stem van het leven te verstaan. Zij als getuige, als stille passant in mijn drukdoenerige bestaan.

Over Lense Lijzen

Lense Lijzen

Lense is predikant in de Geertekerk in Utrecht. Daarvoor werkte hij in Groningen en Amsterdam.

Gerelateerd

9 november 2023

Herfst. Het licht zo anders, zo zacht…

Ik hou van de herfst. Vroeger al, als kind aan de kust. De zee die dan zo onstuimig werd, met van die witte koppen... Le
1 november 2023

Heer, herinner u de namen

Wij herinneren ons de namen van de mensen van voorbij. Een prachtig gedicht van Nicolaas Kleine bij Allerzielen... Lees
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder